Кандидат-премиерът проф. Николай Габровски: Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика

422
Кандидат-премиерът проф. Николай Габровски прие днес мандата на ГЕРБ за съставяне на кабинет

ГЕРБ ще търсят диалог с всички партии за съставяне на правителство

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие днес първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на „Дондуков“ 2.

Държавният глава заяви, че очаква в 7-дневен срок партията да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност.

„Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет. Пожелавам ви успех“, отбеляза президентът.

Проф. Габровски от своя страна заяви, че ще положи всички усилия и добави, че за него е чест.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски. „За съжаление България в момента е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме една продължаващата втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното за да може България по-лесно да премине през този труден момент, в който се намира“, допълни той.

Малко по-късно проф. Габровски коментира пред медиите, че

ГЕРБ ще търсят диалог с всички партии за съставяне на правителство.

„Идеята е за цялостна промяна на политическия тон. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика“, увери проф. Габровски. По думите му трябва да се сложи край на политическата криза, в която страната ни е изпаднала.

„Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, която ще даде възможност за един нов тон в политиката“, заяви той.

За съставяне на кабинет от ГЕРБ ще разчитат на експерти, които са отдалечени от партийните структури.

„Всички досега са оценявали, че съм консенсусен и диалогичен, което се надявам да ми помогне в разговорите с другите политически сили. Свикнал съм да работя в екип, в тежки условия. Доказал съм, че мога да нося отговорност“, заключи Габровски.

За професионализма на проф. Габровски, който само преди дни – на 29 ноември, навърши 51 години, свидетелства дългата му биография, многото спасени животи и запълнения график с месеци напред.

Завършва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. Специалността „неврохирургия“, като че ли е предопределена. Габровски-младши я получава през 2004 г., като в същата година защитава дисертация за присъждане на научна и образователна степен „доктор“. Специализирал е многократно в Белгия, Холандия и Германия, от март 2014 г. е професор по неврохирургия.

Въпреки многобройните възможности да практикува извън пределите на страната ни, от 25 години той е част от Клиниката по неврохирургия на най-голямата спешна болница в България – „Пирогов“, която от 2000 до 2011 г. е ръководена от баща му – доайена в специалността проф. Стефан Габровски. Дядо му – д-р Ганчо Савов, пък е един от основателите на военната неврохирургия.

От 2011 г. проф. Николай Габровски оглавява Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“, а от 2021 г. е най-младият член-кореспондент на Българската академия на науките в направлението „Медицински науки“.

В материала е използвана информация от tribune.bg, NOVA и dir.bg