Кампания против наркотиците организират в Стара Загора

45

Превантивно-информационният център по зависимости към Община Стара Загора организира кампания „Изборът – живот без риск“ по повод Международния ден за противодействие на злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици на 26 юни. Тя се провежда в съзвучие с темата на световната кампания за този ден: „Споделяйте факти за наркотиците. Спасявайте животи“.

Кампанията обединява няколко събития. На 21 юни от 12 до 14 часа в Общинска спортна зала „Иван Вазов“ ще има среща с мотиватори. Над 300 старозагорски ученици от VII – ХI клас ще се срещнат със Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“ и неговия екип на Митница – Летище София. Те ще представят каузата на отдела „Не сте сами“ – за пътя и производството на нова дрога, за мулетата, за наркобосовете, за печелившите и губещите в бизнеса с дрога. Предвидена е и демонстрация за залавяне на наркотик с митнически кучета.

На 22 юни от 8:50 до 9:50 часа в Актовата зала на ПИЦ по зависимости ще се проведе интерактивен тренинг „Везната на живота“ – за изграждане на умения да се казва „Не“ и за отстояване на избор – предназначен е за ученици на възраст от 14 – 15 г.

Акция „Различен без дрога“ започва на 25 юни в парк „Пети октомври“. Тя ще се проведе от 10:00 до 14:00 часа в партньорство с Регионална здравна инспекция, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, сектор „Пътна полиция“ на ОД на МВР – Стара Загора.

Под шатра ще бъде разположен информационен щанд на ПИЦ по зависимости с актуална информация за вредата от употребата на наркотици, нова дрога, алкохол. Доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“ ще задават блиц въпроси и ще раздават флайери относно митовете и фактите за психоактивните вещества. Ще бъдат изложени постери от изложбата на ПИЦ по зависимости „България ЗА превенцията и ПРОТИВ наркотиците“. Ще се демонстрират алкоочила, които имитират ефекта от употреба на алкохол в голямо количество на еднократен прием. Представител на „Пътна полиция“ ще представи пред ученици (14 – 18 г.) от старозагорски училища закононарушения и санкции, свързани с употреба на алкохол и наркотици при шофиране, както и при случаи на безразсъден дрифт и шофиране с висока скорост от млади шофьори.

На 26 юни 2021 г. Yotube канал на ПИЦ по зависимости ще излъчи аудиозаписи на интервюта със специалисти в сферата на превенцията и лечението на зависимости, както и с хора, преодолели зависимостта си към дрогата и алкохола, в които се предоставя актуална информация за вредата от употребата на психоактивни вещества, за дългия път на лечение от зависимостта към тях.

(СН)