Калуди Калудов стартира майсторски клас в Стара Загора

90
Калуди Калудов

12 млади и талантливи оперни певци от България, Полша, Украйна и Китай събра за пръв път в Стара Загора световноизвестният тенор Калуди Калудов, който вчера даде старт на своя първи двуседмичен майсторски клас в Града на липите. Заниманията ще бъдат всеки ден в рамките на 12 часа, като символичен домакин е Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, финалът ще бъде на 27 ноември с гала концерт, включен в програмата на 53-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство.

Корепетитор на курса е пианистът и композитор Мирослав Георгиев, който е работил с него по време на класовете му във Финландия, Румъния и Украйна преди време. Още от първия ден Калуди Калудов планира да насочи своето внимание към подбора на репертоара, с когото младите певци да се изявят във финалния гала концерт. Това, че на този курс разполага с богата палитра от гласове, ще му позволи да подготви атрактивна програма от арии, дуети и ансамбли.

Маестрото с част от учениците си по време на старозагорския майсторски клас

Маестро Калудов се занимава с вокална педагогика повече от 25 години, като началото е било в годините на неговата най-активна международна певческа кариера, когато установил, че вокалната педагогика му доставя огромно удоволствие.

Признава, че работата с млади певци е много по-изтощителна в сравнение с основната му професия на солист, но пък удовлетворението от нея е несравнимо. От няколко години работи и по сериозен изследователски труд, свързан със спецификата и особеностите на човешкия глас, на пеенето и тънкостите, и тайните на вокалната педагогика. В теоретичната си разработка маестрото излага своите лични наблюдения и изводи, които се базират на натрупан практически опит в продължение на вече три десетилетия. За майсторския си клас Калудов съобщи в края на миналата година, когато за пръв път подреди във фоайето на Старозагорската опера изложба със свои рисунки.

Христо ХРИСТОВ