Какво се случва с българското небе?

1373
Следите, оставени над павелбанското село Асен днес преди обяд

Какво се случва с българското небе? Този въпрос зададоха днес многобройни граждани, които изпратиха и снимки в медията ни на набраздено от десетки бели ивици небе, оставени от самолети.

Първият сигнал дойде от павелбанското село Асен, последваха такива от Гълъбовско и Стара Загора. Адвокат, пътуващ от София към Старозагорски регион, съобщи, че небето над цялата Тракийска низина е набраздено от бели ивици. Някои от подалите сигнали граждани твърдяха, че е изключено за час над Павелбанско да са прелетели десетки самолети от гражданската авиация, оставяйки белите следи, които са заснели. Жители на Гълъбово пък разпространиха подобни снимки във Фейсбук с въпроси: „С какво ни пръскат и тровят?“.

Традиционното обяснение в подобни ситуации е, че това са кондензационни следи, които се образуват, когато водните пари, които са отпаден продукт при горене в реактивния двигател на самолета, постъпят в сухия въздух на голяма височина. Според авиоспециалисти изгорелите газове на реактивните двигатели включват водна пара, въглероден диоксид, азотни оксиди, въглеводороди, сажди и серни съединения. От тях само водната пара и сярата са отговорни за появата на следата. Сярата служи за образуване на кондензационни точки. Попадайки в студения въздух (а на височината, на която обикновено летят самолетите, температурата е около -40 градуса), парата кондензира около частиците на изгорялото гориво и се получават малки капчици, като мъгла, които образуват ивица в небето.

И над Стара Загора

Разбира се, има привърженици и на конспиративни теории, според които оставяните от самолетите в небето ивици са следи от химически или биологични агенти, преднамерено разпръсквани на големи надморски височини с цели, пазени в тайна от обществеността в секретни, нелегални програми.

Една по-простичка теория представи днес пред медията ни бивш военнослужещ. Той твърди, че разполага с информация от свои колеги от авиобазата Безмер край Ямбол, изградена по НАТО-вски стандарти, която по думите му се ползва понастоящем от военни самолети на Алианса предвид войната в Украйна. Според информацията, която е получил от колегите си, причината за оставащите следи в небето от полетите на военните самолети се дължи на нарочно изпускане на авиогориво в атмосферата, тъй като за да кацнат, трябвало да имат максимум 600 литра в резервоарите си. Въведеното изискване е било направено от съображения за противопожарна безопасност.

Снимка от небето над Гълъбово днес

Той обаче е категоричен, че изхвърленото във въздуха авиогориво, базирано на керосин, въобще не е безопасно за здравето на хората и околната среда. И даде нагледен пример с изсъхналите си домати и краставици в радневското село Сърнево. Със същия разсад той засадил и наследствена градина в Приморско, но там нямало такива проблеми.

И все пак остава въпросът какво се случва с българското небе? Ако това са следи от кондензация, защо днес те бяха в количество, обезпокоило хората, при факта, че от предходния ден например няма разлика в атмосферно налягане, температура и т.п. Въпросът не е риторичен и за успокоение на хората от служебното правителство би трябвало да дадат разумен отговор.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА