Какви са връзките на „Промяната“ с Къро и кой…

131
Кирил Петков на Капитан Андреево си прави пиар

Чакайте показни убийства заради записите на флашките, предупреждават експерти

„ПП и ДБ са моите хора, малко са малоумни, но вършат работа!“ Това, според прокуратурата, твърди Красимир Каменов-Къро в аудиозаписи, намерени при полицейска операция в дома на негов близък сътрудник. Сред скандалните записи, разпространени в края на миналата седмица, може да чуете за Кокорчо и някакви негови порно снимки, които се продавали срещу 50 000 лева, за близкия човек, вероятно посредник, на Кирил Петков – Калин Едрев, за събраните пари за „главата“ на шефа на отдел „Убийства“ в Националната полиция Михаил Наумов и за неограничения ресурс от Цецо от Белград за свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

За преден ден „Борците за съдебна реформа“ от ПП-ДБ мълчат по темата. Ни вопъл, ни стон. И има защо.

Какви са връзките на Къро с „Промяната“ и защо ги нарича „мои хора“?

Връзката може да се намери, ако човек се зарови по-дълбоко в кадровите назначения, извършени от първото служебно правителство на Радев, в което Кирил Петков и Асен Василев бяха министри, в крайграничните райони като Ямбол, там е пунктът Лесово и Хасково – Капитан Андреево, и Ново село. Публична тайна е, че граничните пунктове, особено Капитан Андреево, привличат много интереси и са източник на корупция и черни пари.

Бойко Рашков като служебен министър на вътрешните работи и вицепремиер назначава през юни 2021 година Венцислав Кирчев за директор на ОДМВР – Хасково.

Кирчев прави гигантска крачка в професионалната си кариера, каква крачка, то си е направо скок, защото преди това е бил началник на полицейския участък в Черноочене, кърджалийско село с население от 350 души.

Половин година по-късно, през януари 2022 година, при управлението на „Промяната“ Кирчев е въздигнат до директор на Националната полиция, където се прочува като човека, заповядал ареста на лидера на опозицията Бойко Борисов, обявен от съда за незаконен.

След падането на правителството на „Промяната“ залязва и кариерата на Кирчев, той е отстранен от поста и напуска спешно системата на МВР, за да се кандидатира в листите на „Промяната“ на изборите през октомври м.г.

През юли 2021 година Рашков назначава за директор на ОДМВР – Ямбол, Добрин Добрев, който е директор там и досега. Според местни хора назначението на Добрев се дължи на близкото му приятелство с Мирослав Иванов-Миро, и.д. председател на Народното събрание, депутат от ПП от Ямбол, по-известен като годеник на фамозната Лена Бориславова. Злите езици твърдят, че Добрев е кандидат за кум на Иванов на годежа му с Лена.

Това предисловие е необходимо да се покаже афинитетът на „Промяната“ към границата и далаверите около нея.

Според различни публикации в медиите през годините Къро държи т.нар. златен гьол на Капитан Андреево чрез подставени лица, а заедно с авера си Христофорос Аманатидис-Таки и прословутата частна лаборатория на пункта.

През пролетта на м.г. Кирил Петков изведнъж се хвърли да „бори корупцията“ на Капитан Андреево. После използваше пункта и за политическа реклама за изборите.

Обаче крушката си има опашка, твърдят запознати.

Рязката активност на Петков към Капитан Андреево не е свързана с борбата с корупцията, а с нещо друго. Месеци преди това дългогодишните съдружници Къро и Таки влизат в конфликт, който се разгаря и започват взаимни удари между тях. Къро надделява с държавна помощ от МВР и премиерът Петков разкарва частната лаборатория на конкуренцията. Срещу какво е оказана тази помощ, можем само да гадаем. Запознати твърдят, че става дума за двуцифрена сума в милиони левове, хвърлена в предизборната кампания на „добрите“.

Но това да проверят съответните органи, ако имат желание.

Битката за Капитан Андреево и Свиленград

Къро обаче няма само един враг на границата и в битката за контрола на Капитан Андреево и района на Свиленград.

Той е в тежък конфликт и с бивш негов служител, превърнал се във важен фактор в района. Има и личен момент, свързан с дама. Двамата си разменят тежки удари, в необявена война за контрол над казината в Свиленград. Войната прераства в престрелки с автомати, а бившият служител на Къро оцелява в два атентата, единият в Хасково, другият в Истанбул.

ГКПП Капитан Андреево. Снимка: МВР

На 14 декември 2022 година в 2 часа през нощта неизвестни стрелят с автомати по сграда на казино в Свиленград. Надупчени са прозорците, полицията намира 10 гилзи. Това засега е последната част от битката за граничния район. В опита да овладее територия Къро разчитал на „неговите“ хора, включително и на полицията, казват запознати.

Скандалните разкрития от миналата седмица на прокуратурата, НСлС и Националната полиция за връзки на ПП-ДБ с организираната престъпност, заплахите срещу прокурори, следователи и съдии и събирането на финансов ресурс за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев са тръгнали от разследването за убийството на бившия полицай Любомир Иванов-Любо Полицая на 25 март 2022 година.

Месец по-късно полицията задържа физическия убиец на Иванов и негов помагач – Кристиан Илиев и Боян Табаков. Според публикации в медиите поръчител на убийството е висаджията Красимир Каменов-Къро. Именно при разследването на убийството на Иванов полицаите са се натъкнали на документите и записите у приближените на Къро, в които изплуват имената на Цецо от Белград – Цветан Василев, Бобока – бизнесменът Бобоков, Кокорчо – Асен Василев и приближеният на Кирил Петков Калин Едрев.

През юли 2022 година, докато управлява все още „Промяната“ и на власт е Рашков като вътрешен министър, близки на застреляния бивш полицай алармираха главния прокурор Иван Гешев, че според тях разследването на екзекуцията е зациклило.

Има достатъчно доказателства, които ясно сочат механизма, по който е извършена екзекуцията на бившия криминалист. Въпреки това държавното обвинение не дава на съд сочените за пряк извършител на покушението Кристиян Илиев и неговия помощник Боян Табаков, пишат близките на Иванов.

В част от публикуваните от прокуратурата записи се говори именно за това и убийството на Любо Полицая. Междувременно близките излизат прави, двамата задържани за смъртта му вече са на свобода, с по-леки мерки за неотклонение. Защитават ги добре платени адвокати, които според запознати са търсили „удобни съдебни състави“ и отлагали мерките за неотклонение, докато намерят. Явно са намерили.

Може би затова е „поръчан“ шефът на отдел „Убийства“ в Националната полиция Михаил Наумов, който „пречи“ на разследването. А на него му пречат отгоре.

Имало ли е в МВР чадър над Къро по времето на Рашков?

Запознати твърдят, че да, имало е, но той е бил свързан с ръководството на „Промяната“ и битката за територии край границата, където апетити има и Асен Василев като водач на листата в Хасково.

Факт е, че след падане на правителството на Петков и напускането на министерството от Рашков МВР рязко сменя курса и започва масивна операция срещу Красимир Каменов-Къро.

Красимир Каменов-Къро

През ноември 2022 година акция на полицията удари столичната зеленчукова борса в кв. „Слатина“ и фирмата „Ауто мобайл“ АД, която държи големите паркинги в София. И двете са на Къро, като формално се ръководят от съпругата му Светлана Каменова.

За резултатите от тази акция няма и дума вече четири месеца.

Поръчката срещу Михаил Наумов е… изпълнена.

В разговорите, пуснати вчера от прокуратурата, се чува как Къро твърди, че са събрани над 400 000 лева за отстраняването на Наумов от ГНДП, което изобщо не притесни формалния министър на вътрешните работи Демерджиев.

Михаил Наумов получава награда от вътрешния министър Йовчев.

Оказва се, че поръчката е изпълнена, но не физически…, а „журналистически“. Именно сайтът BIRD на Атанас Чобанов публикува статия-компромат срещу шефа на отдел „Убийства“ в ГНДП, на журналиста Димитър Стоянов, който призна вчера, че гласът от записите е неговият.

Статията е от 17 февруари т.г. със заглавие: Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки. Шефът на отдел „Убийства“ работел за него.

Компроматът обяснява как Наумов ходил на екзотични воаяжи в Куба заедно с негови служители и как не е разкрил нито едно убийство, което изобщо не отговаря на истината. Има ли тази статия нещо общо с тези 400 000 лева – трябва да установи прокуратурата.

Гответе са за показни убийства заради флашките

Гответе са показни убийства като това на Любомир Иванов заради записите от флашките. Затова предупредиха пред Breaking.bg криминалисти. Проблемът е, че някой е записвал боса Къро и е пазил записите, защото те са открити при полицейско претърсване. Явно този човек е искал да се подсигури, коментираха експертите. И сега ще последва ответен удар или ответни удари.

Стефан ТЕШЕВ

Източник: Breaking.bg: