Казус със смърт на родилка чака решение 9 години

82

Обвиняем е известен казанлъшки лекар

Казус със смъртта на родилка през далечната 2013 година, по който обвиняем е известен казанлъшки лекар-специалист по акушерство и гинекология, все още не е намерил разрешението си в съдебна зала.

Поредното заседание по НОХД 146/2019 г. е насрочено за 23 юни в Окръжен съд – Стара Загора, но никой не се наема да прогнозира дали ще се стигне до осъдителна или оправдателна присъда за д-р Тодор Гаргов. Срещу него е повдигнато обвинение, че при израждането на родилката е проявил немарливо отношение, което продължило и в след оперативния период. Младата пациентка от село Шейново ражда първото си дете с Цезарово сечение, на 12 март по нейно желание е изписана от здравното заведение. Ден по-късно, на 13 март, Е. Е. е отишла на преглед при АГ-специалист в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ където умира в резултат на масивна септична тромбоемболия на белите дробове и сърдечна недостатъчност.

Магистратите намират, че правоспособният специалист е нарушил правилата, предвидени в Медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, утвърден с Наредба No 32/30.12.2008 г. и Клинична пътека No 154, довели до леталния изход на жената. Присъда от 1 до 6 години затвор предвижда НК, ако се докаже в съдебната зала обвинението по член 123, ал. 1.

По ирония на съдбата подсъдимият е бил избран за гинеколог на 2013-а година от колегите си в казанлъшката МБАЛ, където работи като началник на отделение. Точно тогава той е акуширал и израждал 161 бебета.

Делото беше отлагано многократно заради бавещи се съдебно-медицински eкспертизи. Репортерската ни проверка установи, че сходна съдба има и делото за убийството на старозагореца Богдан Петков (Боньо Фаса) от лятото на 2016-а година, по което обвиняема е 18-годишната тогава ученичка Мария Гиздева. За последно съдът е заседавал по този казус през миналата 2021-а. И двамата обвиняеми са на свобода без никакви ограничения.

Христо ХРИСТОВ