Казанлъчанка с юнашко сърце дава уроци по храброст на мъжете

593
Капитан Радукова

След морето капитан Радукова става и повелителка на небето

Ако сте пристрастени към високите нива на адреналин в кръвта, значи вече познавате шармантната казанлъчанка капитан Радукова. Елегантната и храбра Никол понастоящем живее във Варна и кръстосва крайбрежните води със скоростна моторница. А над нея в небесата се рее пъстър парашут с двама възторжени храбреци. Да, става дума за парасейлинг. Красивата брюнетка е възпитаник на Висшето военноморско училище. Завършила го е през 2015 година със специалност инженер корабоводител и може да управлява по море кораби с водоизместимост до 40 бруто-регистър тона.

Повелителката на морето

Но всичко започва от нейното семейство, защото Никол е дъщеря на известния в Розовата долина и по Черноморието „аквамен“ Кольо Радуков. Той е водолаз с 40-годишен опит, но и известен състезател, шампион и впоследствие треньор по водомоторни спортове, за когото яз. „Копринка“ е нещо като втори дом. Създател е на казанлъшкия морски клуб „Севт Трети“. Просто няма как дъщеря му Никол да не се превърне в най-талантливия му ученик. Още от 8-годишна тя се гмурка заедно с баща си с акваланга, а след това прави шеметна кариера в екстремните водомоторни спортове. На 22-годишна възраст вече има 11 републикански титли, а 3 пъти става вицешампион в най-тежкия клас в България на водната формула RH – 1000. Тя е единствената жена в България и Европа в този клас. Побеждава с лекота мъжете в най-трудната дисциплина, която е водният еквивалент на Формула 1. От 2011 година участва като професионален водолаз към водолазно-аварийна група към МК „Севт Трети“.

Казанлъчанката кръстосва крайбрежните води на Варна със скоростна моторница

Сега обаче основното й занимание е парасейлингът, както се нарича удоволствието да полетиш с парашут над морската шир. Никол е капитан-инструктор с над 12 000 извършени полета. А влюбени в морето са и съпругът й, и техният малък син.

Петър МАРЧЕВ