Казанлък удостои трима именити свои съграждани с почетни звания

606
Тримата удостоени с награди казанлъчани

В деня на своя празник – 2 юни, Казанлък удостои с почетни звания именити свои съграждани по време на тържественото заседание на Общинския съвет, провело се в залата на Исторически музей „Искра“.

Със званието „Почетен гражданин на град Казанлък“ бяха удостоени Владимир Спасов – за принос в инвестирането и реализацията на инфраструктурни проекти от стратегическа значимост за община Казанлък, и известният кардиолог и пионер в телемедицината у нас д-р Бойчо Бойчев – за изключителни постижения в областта на здравеопазването. Със званието „Вписване в Почетната книга на град Казанлък“ бе удостоен Стефан Папукчиев – за дългогодишна обществено-полезна дейност, директор на Музея по фотография и визуални изкуства.

Въпреки че тримата са изявени специалисти в различни области, общото между тях и „рецептата“ за успех е една: обич към родното място, споделени семейно щастие и ценности, добри приятели и работа с екип от добри партньори.

„Както казва китайският философ Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена“, обяви по време на церемонията председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов.

Той отбеляза, че настоящата „турбулентна“ година е поставила поредното предизвикателство пред кмета на Казанлък и Общинския съвет да осъществяват дейност без редовно правителство и приет републикански, съответно общински бюджет. „Въпреки това и без излишна скромност можем да заявим, че до настоящия момент и заедно с кмета успяваме да осигурим нормалното функциониране на Община Казанлък и реализирането на всички публични и обществени дейности в полза на нашите съграждани“, отбеляза Николай Златанов. Той обърна внимание на дофинансирането на основни инфраструктурни проекти, без да се стига до прекъсване на работата по тях, осигуряването на средства за подпомагане на общинското здравеопазване: за ремонт на отделението по хирургия на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД и изграждане на външен асансьор на сградата на „ДКЦ Поликлиника-Казанлък“ ЕООД, връщането на поземлен имот от 2222 кв. м, бивша част от парк „Розариум“, за възстановяване на първоначалния вид на парка. Председателят на Общинския съвет изброи още реконструкцията на пешеходната зона като връзка на центъра с парк „Розариум“ със средства от местния бюджет, изградените нови междублокови пространства, отново със средства на местния бюджет, възстановяването цялостно на 22 улици в града след проекта на ВиК – Стара Загора, за подмяна на водопроводната мрежа, работата по най-мащабния проект в сферата на туризма „Светът на траките“, който ще отвори врати за посещения до края на годината.

Момент от празничната сесия на ОбС Казанлък

Новият почетен гражданин на Казанлък Владимир Спасов сподели, че преди век градът е наричан Дремиград и потърси корена на наименованието от английски език. „Според мен е станала някаква грешка! Ако направим превод от английски език на думата dream, това означава мечтан град – Казанлък. Пожелавам на всички да продължаваме да правим всичко за Казанлък да бъде още по-мечтано място за живот!“

Част от официалната церемония бяха и 55-ата Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова.

Към присъстващите на тържествената сесия музикален поздрав отправиха солистите на вокална студия „Искрица“ с художествен ръководител Стефка Денева, също удостоена със званието „Вписване в Почетната книга на град Казанлък“. В началото малките таланти поздравиха с песента „Розата на Казанлък“ и завършиха с „Приятели завинаги“.

(СН)