Казанлък се поклони на своите спортни герои

79

За втора поредна година „Спортист No 1 на Казанлък“ стана Теа Арезу от СК „Аргус ММА“ с треньор Красимир Аладжов. Тя бе отличена на традиционната официална церемония, а към многобройните си успехи през 2022 г. добави бронз от европейското първенство в Италия. Спортните й постижения получиха признание от Българската федерация по ММА. Така националката бе отличена между десетки спортисти от Града на розите, които ни правиха горди и ни караха да се радваме на победите им през миналата година. Плакет за „Спортист No 2“ и грамота за висок принос към спорта в Казанлък получи Илиян Дянков от СК по карате „Шори Доджо“, който завоюва второ и трето място, съответно в индивидуалната и отборната надпревара, на световното първенство по карате до-шотокан през 2022 г. и стана първият българин завоювал VI дан на Японската карате асоциация. На трето място се нареди Любомир Богданов от СК по таекуондо „Кентавър“ с треньор Николай Богданов, който вече беше ставал „Спортист No 1 на Казанлък“, през 2018 г. Той стана девети на европейското първенство при мъжете, първи на престижен международен турнир и взе бронз на държавно първенство. Четвъртата позиция бе за състезателката по спортно катерене от Клуба за екстремни спортове (КЕС) „СЕЛТ“ Йоанна Недялкова с треньор Никола Недялков, станала републикански шампион и в трите дисциплини – „трудност“, „скорост“ и „боулдър“. Среброто на националния шампионат в хвърлянията пък донесе петото място в анкетата на състезателката по мятане на диск Радостина Гачева от Лекоатлетически спортен клуб „Цветанка Христова“ с треньор Светла Миткова. Иван Бонев от КЕС „СЕЛТ“ е шести, а на седмо място в класацията е Иван Цончев от Мотоциклетен спортен клуб „Алба Дамасцена“.

Осми сред отличените спортисти на Казанлък за миналата година е голмайсторът на „розите“ Пламен Колев, който за последните 15 години е отбелязал 76 попадения. Иван Тодоров от Колоездачния клуб „Лястовица 1905“ с треньор Иван Карапетров, който се посребри на държавното първенство през 2022 г., зае деветото място, а Десетката допълни сребърният медалист от държавното първенство по ММА Ергюн Муртев от СК „Брадърс ММА“ с треньори Тенчо Караенев и Дориан Дерменджиев.

Награда за цялостен принос за развитието на най-масовия спорт в община Казанлък бе връчена на ФК „Розова долина“ с президент Георги Мермеклиев. Призът „Отбор на годината“ отиде при Волейболния клуб „Казанлък“ с председател Васил Аргиров и изпълнителен директор Деко Григоров. Той беше предпочетен сред четири номинации заради завоюваното трето място в миналогодишното държавно първенство при жените Демакс Лига. За „Треньор No 1 на 2022 г.“ пък Комисията избра Мариана Ламбова, която изведе на първите места ансамбъла и състезателките по художествена гимнастика. Освен това бяха отличени и десет млади спортни надежди от Града на розите…

(СН)