Кадри от Стара Загора са запечатани във филм с известната Мария Бакалова

226
Мария Бакалова и Елена Телбис по време на снимките на "Това, което остава"

Стара Загора бе запечатана в лента, в която играе известната актриса Мария Бакалова – първата българка с номинации за „Оскар“, БАФТА и „Златен глобус“ за ролята на Тутар Сагдиев във филма „Борат 2“.

Снимките на филма „Това, което остава“ (What Stays After) в Града на липите се случиха в началото на годината и увековечиха за кинофеновете един от най-модерните скейт паркове на Балканите – този в Стара Загора, както и част от двора на СУ „Максим Горки“.

Късометражната лента проследява екстремното съзряване на момче по време на трагични събития, разтърсващи семейството му. За всички персонажи историята, която се разплита, е едно истинско житейско изпитание. Героите застават пред болката от загубата на близък човек, откриват истини, за които не са готови, правят избори, които променят напълно живота им, изпитват вина, която ги разяжда. Те търсят изход, но остават в капана на събитията.

Във филма „Това, което остава“ Мария Бакалова си партнира със Захари Бахаров („Игра на тронове“, „Мисията невъзможна: Пълна разплата“, „Под прикритие“), Елена Телбис („Каръци“) и Маргита Гошева („Урок“, „Слава“ и „Бащата“). Главната роля е поверена на Ян Лозов. Две от най-силните му сцени в лентата са снимани именно в Стара Загора.

Снимачен процес в Стара Загора
Снимки: Светослав Стоянов и Община Стара Загора

Сценарият на филма е написан от Димитрис Георгиев и Марий Росен. Тяхната колаборация започва с проекта „Заедно без теб“, който става част от програмата Forum Expanded на международен филмов фестивал в Берлин. След този опит Димитрис Георгиев и Марий Росен решават да реализират „Татко“ – пълнометражен филмов дебют, който сега е в постпродукция и е част от големи филмови пазари.

Режисьор на „Това, което остава“ е Димитрис Георгиев. Филмът е продуциран от NO BLINK Pictures, New European Wave Entertainment, както и от продуцентската компания на Мария Бакалова – Five Oceans, която основава заедно с колегата си – актьора Юлиян Костов. Това е вторият филм, който Юлиян Костов и Мария Бакалова продуцират през компанията си, след очаквания игрален филм „Триумф“ на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който е в постпродукция.

Новият проект е финансиран от Националния филмов център и се реализира с подкрепата на Община Стара Загора, Столична община и Община Бургас.

(СН)