Йордан Николов, зам.-кмет и кандидат за общински съветник: ГЕРБ доказа, че може да управлява и да развива Стара Загора. Малко са градовете, които имат изцяло нов градски транспорт

1047

– Г-н Николов, Вие сте част от екипа на Живко Тодоров вече 8 години. Бихте ли поставили оценка за свършеното през тези два мандата?

– Със сигурност не аз трябва да давам оценка за резултата от взетите решения и свършената работа през този период от мен и екипа на Живко Тодоров. Старозагорци са онези, които ще оценят направеното от нас, на 27 октомври. Това, което мога да кажа, е, че Живко Тодоров работи неуморно и дава всичко от себе си през тези 8 години.

– През последните 4 години бяхте ангажиран като зам.-кмет на община Стара Загора да отговаряте за транспорта в града. Кои са знаковите промени, които успяхте да реализирате?

– Като цяло в Стара Загора, не само в сферата на транспорта, се случиха наистина много промени. В най-голяма степен искам да обърна внимание на новите проекти, които изпълняваме успешно по европейски програми. Говоря за цялостната модернизация на обществения транспорт. Старите автобуси бяха подменени с чисто нови, които отговарят на стандарт Евро-6. Изградихме спирки, електронни табла, подменихме и контактната мрежа за тролейбусите. Това обаче не е всичко. Модернизацията и нововъведенията в обществения транспорт на Стара Загора продължават с изпълнението на втория етап от проекта. През следващата година ще приключи дейността по внедряване на автоматичната система за таксуване на пътниците в новите автобуси и тролейбуси. Билетната система ще даде възможност на гражданите да пътуват в рамките на определено време, примерно около час, с един билет по 3 различни линии. Така, без да закупува нов билет, всеки ще има възможността да сменя автобуса, който ползва, с тролейбус, ако иска. Електронните билети са нова страница в развитието на транспорта в Стара Загора. И с това не спираме дотук. Благодарение на усилията на Живко Тодоров само преди броени дни бяха приети документите на Община Стара Загора за получаването на средства, с които ще бъдат закупени нови 33 електробуса. Това действие е показателно, че продължаваме да работим за внедряване на най-добрите и модерни решения за нашия град. Тези електрически автобуси са необходими на обществения транспорт. Те са продължение на екологичната политика, която води през последните 8 години Живко Тодоров. Поддръжката на съвременни автобуси е три пъти по-ниска, отколкото на тези, които в момента са на дизелово гориво. Целта ни е да мотивираме и да убедим хората, че трябва да слязат от личните си автомобили, защото общественият транспорт, който развихме през двата управленски мандата, е изключително удобен. Догодина ще бъде разгърнат пълният потенциал на новите „умни“ светофари, които в момента се поставят в различни части на Стара Загора. Това са сериозни усилия, които положихме в годините, за да има градът ни европейски облик.

Очаквам през 2020 г. да бъде завършена новата транспортна схема на града. Това е важно за старозагорци, защото тя не беше променяна от близо 40 години. Тук е мястото да спомена, че изградихме две нови автогари в източния и западния край на Стара Загора. Те имат своето място в споменатата от мен нова транспортна схема. Акцентът ще бъде поставен върху работещите в предприятията, които се развиват активно в настоящата индустриална зона на града. Анализът, който направихме, показва, че автобусите от различните квартали до споменатия от мен район са малко и трябва да бъдат задоволени нуждите на бизнеса. За целта сме предвидили нови маршрутни линии в отделните квартали. Всичко това ни води към заветната цел – Стара Загора да разполага с възможно най-удобния обществен транспорт. Малко са градовете, които имат изцяло нов градски транспорт. Стара Загора е един от първите в тази посока. Битката обаче започна много трудно преди 8 години, когато оперираше частно дружество, което ползваше стари превозни средства. Те отделяха огромно количество вредни газове. Успяхме да положим основите на това, което виждаме днес. Създадохме общинско дружество, което по-късно кандидатства по европейски програми и днес имаме желания резултат. Вероятно вече много хора не помнят, но усилията на Живко Тодоров за разваляне на договора с частната фирма бяха огромни.

– Съобщихте за засилване на транспортната връзка и с индустриалната част. Да обърнем внимание и на селата. Какво казва ГЕРБ на хората, които живеят в малките населени места от общината?

– В момента фирмата, която обслужва селата, е, меко казано, на ръба на фалита, защото знаем, че има много места, в които само един или двама души ползват автобуси. Ще търсим възможности чрез инвестицията в нови превозни средства да убедим хората от селата да ползват общинския транспорт. Може би някои от малките населени места имат нужда от повече и по-чести линии. Когато дойде моментът за обсъждане на обществената поръчка, на транспортната схема с гражданите, ще бъдат взети предвид всички желания, за да се съобразим с тях.

– Г-н Николов, в годините беше направена промяна в движението по част от улиците на Стара Загора. Свикнаха ли старозагорци с еднопосочните улици и ще има ли реорганизация на движението и в други части на града?

– В начало беше трудно в централната част. Сега еднопосочни улици има и на изток от бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Има хора, които са свикнали години наред да минават по един и същ начин. Сега им се налага да променят маршрутите си по други улици. Предстои да стартираме генерален план за организация на движението във всички квартали на града, но организацията на движение чрез еднопосочни улици няма алтернатива. Ще има възможност всички граждани, които в момента не са доволни от нещо, да дадат предложения и фирмата, която ще направи генералния план, да ги вземе под внимание. Отново подчертавам, че предстои голямо обществено обсъждане, за да чуем всички гледни точки. Новият генерален транспортен план се прави, за да улесни движението на всички участници в него.

– Каква е визията на партия ГЕРБ в следващите години по темите, свързани с екологията и мобилността в Стара Загора?

– Мога да ви уверя, че от самото начало на управлението на Живко Тодоров започнахме да работим усилено в тези две направления. Преди 10 години Стара Загора беше сочена като един от най-замърсените градове. Поради това вложихме изключителни усилия и се преборихме да направим градския транспорт екологичен и чист. Имайте предвид, че 55 автобуса, които бяха извън норми и бълваха вредни емисии в целия град, сега ги няма. Това оказа влияние за подобряване на качеството на въздуха, който всички дишаме. Наред с това направихме график на миене на улиците през цялата година. По-рано тези дейности се извършваха единствено в летния период. Промяната на движението и въвеждането на еднопосочни улици също е в посока на подобряване на екологията, тъй като засичането на автомобили, изчакването, за да се разминат, също е свързано с отделяне на вредни емисии. Предстоящото внедряване на електробуси в движението отново е стъпка към подобряване на екологията и засилване на мобилността в Стара Загора. Ще продължим с прилагането на мерки, които биха подобрили качеството на въздуха в нашия град. В тази връзка е и проектът, който стартирахме миналата година. Той е свързан с подмяната на печките за твърдо гориво с модерни котли на пелети, газ и климатици. 1056 семейства ще имат възможност да получат безвъзмездно такава подмяна. Считам, че това е правилната посока.

– Възможно ли е дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване да бъдат изпълнявани от общинско дружество?

– За всичко има възможност. Важното е новият Общински съвет да има такава нагласа. Да се направят внимателно и добри счетоводни сметки. Основната задача е сметката да излиза на плюс, а не да се губи от дейността. Вероятно много хора не помнят, но преди 8 години старозагорци заплащаха 7 милиона лева на година за сметоизвозване и сметосъбиране. Тенденцията беше сумата да нараства в годините. След като пое управлението, Живко Тодоров спря пропорционалния ръст и дори намали парите, които даваме, с един милион лева. Шест милиона годишно е сумата за почистване, която Стара Загора отделя през последните 8 години. Ще може ли едно бъдещо общинско дружество да се вмести в тези средства? В тази посока следва да бъде направен предварителният анализ.

– Ще видим ли през следващата година в Стара Загора велосипеди под наем?

– Работим за внедряване на споделени велосипеди, както и за „умно“ паркиране в града. Това е темата, която стои като непосредствена цел пред нас през 2020 г. В Стара Загора има над 8 км велоалеи. Въпреки това използването им не е толкова интензивно, колкото на нас ни се иска. Убедени сме, че споделените велосипеди ще дадат позитивен резултат в тази посока.

– Г-н Николов, Вие бяхте областен управител, след това зам.-кмет на Стара Загора. Как приемате участието си в листата с кандидати за Общинския съвет от партия ГЕРБ?

– Като всяко предизвикателство, което досега съм приемал. От 2007 г. съм член на ГЕРБ и това е първата партия, в която влизам. За разлика от други, нямам никакво намерение да членувам в друга партия. Моята позиция е, че през тези години ГЕРБ направи много и в държавата, и в Стара Загора. Дадох всичко от себе си, за да бъда полезен на хората. Правил съм го от сърце и душа.

– В кои сфери ще работите в местния парламент на Стара Загора, ако бъдете избран за общински съветник от листата на партия ГЕРБ?

– В периода 2007 – 2009 г. бях един от най-активните общински съветници и ще продължа да бъда такъв, ако на 27 октомври старозагорци ми гласуват доверие. Не съм се променил. Желанието ми да работя за развитието на Стара Загора е все така силно. Търся правдата и искам, когато един ден изляза от тази обществена дейност, да гледат на мен като на човек, който е направил нещо добро.

– Защо гражданите на Стара Загора трябва да Ви подкрепят и да гласуват отново доверие на кандидатите за общински съветници от партия ГЕРБ, и да гласуват с номер 43 в бюлетината?

– Защото доказахме през последните години, че взимаме най-добрите управленски решения за Стара Загора. Няма как да не спомена, че едно добро управление на централно ниво дава добри резултати и на местно. Когато имаш финансова стабилност и подкрепа от държавата, тогава се случват всички хубави неща в един град.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!