Йога за свръх мозък стартира от Стара Загора за първи път в България

1603
10-годишният Александър и преподавателят по йога Михаил Михайлов по време на упражненията за свръх мозък

Ученик от Града на липите, практикуващ иновативната система, е подобрил значително резултатите си в училище

Йога за свръх мозък вече може да бъде практикувана в Стара Загора. Системата от упражнения за подобряване работата на мозъка е известна в цял свят, но е нова за България. От скоро тя е достъпна в йога студиото на Михаил Михайлов. Старозагорецът, който се завърна в родината през 2019-а след 12 години обучение при индийски учители, избра да преподава в родния си град, вместо да оглави ашрам в Индия. За ефекта на Йога за ума Михайлов разказва: „Нашият мозък е като автомобил, който се кара от двама шофьори – единият седи вляво, другият – вдясно, а воланът е по средата. Идеалният случай е, когато и двамата управляват заедно с равно участие – 50 на 50%, но в 99% от случаите кормува само левият мозък и когато десният се пресегне към волана, левият го бие през пръстите да не пипа кормилото. Резултатът от тази асиметрия е, че в живота много често грешим, като се осланяме само на левия мозък, на „счетоводителя“ и пренебрегваме редица ценни качества на десния, както и интуицията си. 20% от общото количество енергия, което изразходва тялото, се консумира от мозъка. Синхронизацията между лявото и дясното полукълбо е и ключът към сбъдването на желанията ни.“

Заслугата за разкриването пред света на тази толкова простичка, но мощна техника за трансформиране е на мастър Чоа Кок Сюи. Тя отнема само няколко минути сутрин и се усвоява лесно. Промените, обаче, са почти като чудо. Внезапно детето става съсредоточено, докато подготвя уроците си. „Все едно беше друго дете, което стоеше тихо на масата, мотивирано да учи, с цялото си внимание, насочено към домашните“, споделят опит родители от цял свят.

Самата техника отнема не повече от 3-4 минути, разказва учителят по йога Михаил Михайлов. За да бъде обаче ефективна и да се осъществи пълноценен контакт между двете полукълба, е необходимо да получим надеждна подготовка преди това. Тя включва няколко допълнителни техники като „6-те лечебни звука“, изчистващи вътрешните органи и балансиращи работата им, йога прананяма за цялостно енергизиране, както и техники за неутрализиране на емоционални блокажи.

Една от любимите асани на Александър е „странична извивка“. Тя работи върху двете страни на гръбнака и освобождава блокажи в гърба

Йога за свръх мозък от няколко месеца практикува и 10-годишният Александър Димитров от IV „б“ клас на IX ОУ „Веселин Ханчев“ в Стара Загора: „Чувствам се по-ведър, задачите са ми по-лесни, имам повече енергия и запомням по-добре.“ Пред медията ни Алекс сподели, че в часовете по физическо възпитание вече е демонстрирал някои от упражненията и те особено се харесали на съучениците му.

Този вид йога излиза на борба срещу нарастващата епидемия при деца и възрастни с диагноза синдром липса на внимание (ADD). Това състояние причинява не просто трудности за концентрация, а влияе и върху междучовешките взаимоотношения, контрола над импулсите и общото ниво на щастие, са доказали учени. Предварителните резултати от изследванията върху влиянието на йога за свръх мозък са доста изненадващи дори по отношение напредъка на децата, страдащи от тежка форма на аутизъм.

Продължителното практикуване на алтернативните асани и пранаями въздейства върху синхронизацията на двете хемисфери, повишава интелигентността и събужда творческите способности на човека

Продължителното й практикуване въздейства върху синхронизацията на двете хемисфери, повишава интелигентността и събужда творческите способности, категорични са резултатите в световен мащаб. Нуждата от този синхрон идва от факта, че двете мозъчни полукълба не само виждат света по коренно различен начин, но в съвременното общество лявото полукълбо пренебрегва много важна информация, която постъпва от неговия „отнесен“ близнак.

Ляво: Нормална картина на човешкия мозък с понижена концентрация на вниманието
Дясно: Картина на синхронизиран мозък с повишен потенциал

Двете мозъчни кори са напълно отделени физически. От невропсихологията е известно, че те работят също и по различен начин. Лявото полукълбо отговаря за логическите и лингвистичните страни на умствените операции, а дясното полукълбо – за тяхната образност, цялостност и емоционалност.

Една от най-ярките черти на лявото полукълбо е способността му да измисля различни истории и техни алтернативни сценарии. Изключително способно е да драматизира нещата. И постоянно да ни травмира. В говорния център на лявото полукълбо се намира и центърът на „мърморковците“. Това са група клетки, с големина колкото бобено зърно, които непрекъснато мърморят недоволно и ни тормозят с негативни мисли. Нашето ляво полукълбо е изцяло отдадено на миналото и на бъдещето. Категоризира и организира цялата информация, асоциира я с онова, което сме научили в миналото и проектира в бъдещето всички наши възможности. Лявото ни полукълбо е онзи пресметлив ум, който напомня, например, кога трябва да изпера. Но може би най-важното – то е онзи малък глас, който ми казва: „Аз съм. Аз съм.“ И веднага, щом лявото ми полукълбо каже „Аз съм“, аз се отделям. Ставам самостоятелен индивид, отделен от енергийния поток около мен.

Дясното полукълбо се интересува единствено от настоящия миг. Преизпълнено е с благодарност към всеки и към всичко. То е спокойно, състрадателно и щедро. Цени човечността, обичта. Отчита нещата такива, каквито са, но не осъжда. Не възприема и не признава територии и умозрителни граници от типа на раси и религии. Изпълнено е с невинност и вътрешна радост. Общително е. Чувствително и към невербалния тип общуване. Точно и бързо разшифрова емоциите. Убежище е на божествения ум. В него се намира мъдрецът и наблюдателят. Там е и интуицията, и висшето ти съзнание. То е винаги в мига и винаги е извън времето. Новото, непознатото, мистичното идва отдясно. То е много по-отворено от лявото за нови възможности. Мисли нестандартно. Не се ограничава от правилата и законите, наложени от лявото. Тържествува от чувството на свобода. Не е оковано нито от спомените на миналото, нито от страхове за бъдещето. Дясното полукълбо на мозъка е отговорно за съпричастността, интуицията, въображението и творчеството.

Бърза проверка на състоянието, в което се намира човек, може бъде направена по следните характеристики:

* Левият мозък непрекъснато се рови в миналото или наднича в бъдещето.

* Десният мозък се интерeсува какво става тук и сега.

* Левият е песимист, постоянно се тревожи за нещо и гледа света през черни очила.

* Десният е оптимист и не се тревожи за нищо.

* Левият е резервиран и винаги има „едно на ум“.

* Десният е дружелюбен, весел и доверчив.

* Дясната хемисфера схваща същността на нещата светкавично, но лявата обработва и „превежда“ информацията на разбираем език.

* Лявата има „погледа на мухата“ – вижда прекрасно, като под лупа, близката точка, но не вижда цялата картина.

Ненадминатият Алберт Айнщайн също отбелязва разликата между двете: „Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният ум е верен слуга. Създадохме общество, което почита слугата и е забравило дара.“

Синхронизацията на мозъчните полукълба е съпътствана с повишение на човешките възможности. Дълбока релаксация, висока концентрация, повишена осъзнатост и др. са достъпни с йога практиките за постигане на свръх мозък дори сред най-малките.

Неонатолозите и специалистите по развитие на нервната система в световен мащаб силно препоръчват на родителите да научат децата си да изпълняват тези упражнения за трениране на мозъка, преподавателите да включат тези упражнения в стандартизирания курс на обучение за развиване на умствените способности на учениците, а работещите в сферата на здравеопазването – в програмите за подобряване на способността за запаметяване при техните пациенти.

Практикуването на йога за свръх мозък е подходящо за всички възрасти. Системата може да достави „енергийно гориво“, което да поддържа мозъка винаги в добра форма и да противодейства на стареенето, загубата на паметта, деменцията и болестта на Алцхаймер.

От декември 2019 г. Стара Загора има сертифициран преподавател по йога за свръх мозък. Освен международно признат йога учител Михаил Михайлов е и международно сертифициран енерготерапевт EFT (Ниво 1 и 2) с БАДЕП и ЕФТМРА, Великобритания. Изучавал е прана лечение и йога за свръх мозък по системата на мастър Чоа Кок Сюи със сертифицирани преподаватели от Световната фондация за лечение с прана. В студиото му на ул. „Св. Богородица“ No 96 има занимания всеки работен ден от 10 до 20 часа. Записванията стават на тел.: 0879 400 309.

Стела АЛЕКСИЕВА