И трима учители от VI ОУ „Св. Никола“ в Стара Загора са с коронавирус

80

Трима преподаватели в най-старото училище на Стара Загора – Шесто ОУ „Св. Никола“, са с коронавирус. Двама от тях са с положителни проби от първите два дни на новата учебна година. Третата учителка е под карантина, след като при нея коронавирусът е открит още в края на месец август. Въпреки установените положителни тестове за COVID-19 в училището няма карантинирани класове. Причината е, че заразените с коронавирус учителки, които водят часове в началната степен на VI ОУ „Св. Никола“, на 15 и 16 септември не са имали контакт с деца. „За щастие всички заразени са в добро състояние“, заяви пред медията ни директорът на училището Дарина Гайдарова. Тя увери, че в учебното заведение са били взети всички необходими мерки. Учителите са снабдени с шлемове, а децата носят предпазни маски в общите помещения. Извършва се дезинфекция по три пъти на ден.

На 8 септември две от заразените учителки са провели родителска среща. Тя е преминала на открито в двора на училището, а с цел сигурност преподавателите са носили шлемове и са спазвали дистанция от родителите. Дарина Гайдарова уточни още, че всеки клас разполага със собствена класна стая. В училището е осигурена топла вода, както и дезинфектанти.

Живко ИВАНОВ

Б.Р. От случилото се до този момент в Старозагорска област, излиза, че не децата, а техните учители са носители на коронавирус, с изключение на 17-годишния ученик от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Фактите сочат, че към момента учителка от Детска градина No 17 в Стара Загора най-вероятно е заразила в контакт своя колежка, възпитателка и едно дете. Подобен е случаят с детската градина в село Оризово, община Братя Даскалови, където заради установена служителка от персонала на детската градина последната ще остане затворена до 22 септември.

През последните месеци основното внимание на МОН беше насочено към осигуряване на безопасни условия за децата в началото на новата учебна година. Но някак си беше избегнат личностният фактор. В този контекст е редно учителите, които наистина обичат професията си, да си направят по един тест. Да, той няма да бъде платен от държавата, но всеки уважаващ себе си педагог може да го плати и от джоба си. Няма смисъл да връщаме лентата във времето на Възраждането. Всичко е въпрос на лична отговорност… в името на децата…

В настоящата ситуация добрият пример на лична отговорност е по-важен от най-добрия урок!

Йовка НИКОЛОВА