И сред съдебните заседатели на Районен съд – Стара Загора, откриха агент от ДС

305
Архивите на Държавна сигурност осветиха стотици с принадлежност към ДС, но и така не дадоха отговор как бивши агенти се превърнаха в настоящи милионери

Още един агент на Държавна сигурност, работещ в Стара Загора, освети Комисията по досиетата.

В случая става дума за съдебен заседател от местния Районен съд, който е разкрит след извършена проверка на 155 лица. Това е Йордан Атанасов Минчев, роден през 1957 г. в Горна Оряховица. Той е бил вербуван през 1981 г. и е осъществявал сътрудничеството си в Държавна сигурност в управление III-VIII-II като агент под псевдонима Недялков.

Агентурната дейност на Йордан Атанасов Комисията по досиетата е удостоверила въз основа на собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, съдържащи се в лично и в работно дело IА-1265; регистрационен дневник и картон образец 4.

Йордан Атанасов е съдебен заседател в Районен съд – Стара Загора, от 2015 г. Комисията по досиетата разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежността му към органите и след 10 ноември 1989 г.

От проверените 155 лица в Стара Загора с принадлежност към Държавна сигурност е установен още един съдебен заседател от Районния съд в Града на липите, който е заемал тази длъжност от 2010-а до 2015 г. Това е Петко Василев Димитров, осъществявал сътрудничеството си в Държавна сигурност като секретен сътрудник под псевдонима Димов в РУ-ГЩ. Той обаче е бил снет от отчет през 1989 г.

Дали е имало още агенти, или сътрудници от 1989-а до 2009 г. не става ясно, тъй като от Комисията по досиетата твърдят, че председателят на Районен съд – Стара Загора, не е предоставил необходимите данни.

Йовка НИКОЛОВА