ИТН: Кирил и Асен излъгаха за парите за пътища, хеликоптерите и Македония

141

Истината започна да излиза едва сега, коментира Тошко Йорданов

„Кирил и Асен лъжат. Лъгаха за МРРБ, за Македония, за хеликоптерите. Вчера Асен Василев каза, че за каквото съм казал от трибуната, съм си платил. Дело има, но то още не е започнало“. Това заяви зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Днес той и членове на ръководството на партията дадоха пресконференция за медиите в БТА, съобщи „24 часа“.

„Знаете, че предишното управление в което участвахме, бяха наговорени прекалено много лъжи за нас, тиражирани не като ваша идея, а като казани истини от ПП. Истината започна да излиза едва сега“, коментира в началото Йорданов.

„На 28 ноември Конституционният съд обяви, че решението на Народното събрание, с което през април бяха платени половината от парите по договорите за пътно поддържане, противоречи на основния закон.

Как се стигна до това решение? Искам да ви припомня, че на една и съща дата – 15 април, внесохме две различни решения в НС. Едното беше подписано от Тошко Йорданов и депутатите от ИТН. В него без да се изземват никакви функции беше казано, че НС одобрява изпълнителната власт да предприеме действия и да си изпълни функциите, като естествено това се прехвърляше на МРРБ“, каза Гроздан Караджов. Станало обаче точно обратното и „тези текстове бяха предложени от ПП и писани лично на компютъра на Лена Бориславова“.

Това не е първото им, а мисля, че четвъртото им погазване на конституцията, каза Караджов.

„Аз съм удовлетворен, защото излиза истината под какъв натиск се работеше и как се спъваше работата на МРРБ и на мен лично като министър“, допълни той.

„Спомняте си как това беше използвано за хвърляне на намеци за опит за корупция от страна на ИТН, как се опитваме да вземем парите и да ги дадем на ГЕРБ и ДПС. В момента излиза, че КС е нахранил техните фирми“, отбеляза Тошко Йорданов.

Относно настояването на „Промяната“ в Министерството на финансите да се направи комисия, която да плаща пари на фирмите само, ако са си свършили работата, Йорданов каза: По този начин се създаде корупционна схема в МС за тези пари, защото когато една фирма е изпълнила своите договори, въобще не коментирам дали те са добри или лоши, министърът не може да изнудва тези фирми и да вземе някакви пари. Когато обаче направиш комисия под шапката на финансовия министър, тези фирми стават зависими да си получат парите от тези комисии, допълни той.

И разказа, че чувал за „емисари“, които ходели по фирмите с обещание да им оправят проблемите с комисията срещу 4%.

„Ето, сега излезе решението на КС и ние сме прави. Тези фирми сега не само ще си вземат парите, но ще осъдят държавата да им ги върне с лихви, които ще платим всички ние.

Вчера или онзи ден гледах някой от ПП, който каза, че медицинските хеликоптери са тяхна идея. Истината е, че тази тема беше повдигната в „Шоуто на Слави“ през 2017 г. Но няма значение кой я е повдигнал първи, защото е важно да се реализира. Хора умират заради прекрасните пътища, които имаме“, коментира Йорданов.

„С назначаването на изпълнителния директор на въпросната компания, която трябваше да направи обществените поръчки и площадките за медицинските хеликоптери – първо г-н Гвоздейков бе назначен, не се е явявал на конкурс, въпреки че в коалиционното ни споразумение бе записано, че постове ще се вземат след конкурси. За назначаването му заседанието на МС бе отложено от сутринта за следобед, за да може сутринта г-н Гвоздейков да бъде освободен като депутат за длъжността. Тук се търсеше пост за човек, каза бившият зам.-министър на финансите Пламен Данаилов. Според него обществената поръчка се е провалила, защото в България имало свободни медицински хеликоптери, които обаче държавата не купила и затова те били продадени в чужбина.

Единствената фирма, която се е явила за обществената поръчка е предложила цена с 20% повече от заложената. Шест броя струват 120 млн. лв., а наличните вероятно са били за около 105 млн лв., възможно е да е имало такъв момент. Друг въпрос, който се появява е защо Министерският съвет да прави тази поръчка, след като дружеството отиде в Министерството на транспорта“, каза още Тошко Йорданов. Според него нямало логика дружеството да е позиционирано в това министерство.

„Напуснахме това управление заради нарушаването на коалиционното споразумение след вдигането на ветото за РСМ. Там стана точно това, което казвахме. В РСМ българите сега са тероризирани повече, отколкото преди“, допълни той.

„На Кирил Петков не му пука за българите в Македония. Може да е бяла якичка и гражданин на света, но не му пука за българите там. Едно такова грешно решение рефлектира върху наши сънародници зад граница – ако кажеш, че си българин държавата те уволнява от държавна служба, стоварва всичките механизми на гърба ти. Ако си върнете издънките преди и след вдигане на ветото, ескалацията е след вдигане на ветото. За тези хора там България трябва да е защитник, не знам дали ви пука за това, защото ние тук нали си живеем добре“, каза още Йорданов.