Историческият музей в Стара Загора се обяви срещу спекулация във ФБ за откраднатия продълговат череп

889
Снимка на откраднатия череп

Той беше открит в античния източен некропол на Августа Траяна и изчезна броени дни, след като находката беше обявена пред медиите

От Регионален исторически музей (РИМ) – Стара Загора, днес излязоха със становище относно публикация в социалните мрежи, касаеща откраднатия череп от гробно съоръжение в източния некропол на Августа Траяна. Публикуваме становището на директора на РИМ Петър Калчев без редакторска намеса:

На 1 февруари 2023 г. в социалните мрежи излезе публикация относно откраднат череп от античния некропол на Августа Траяна (дн. Стара Загора).

Случаят с кражбата е от края на месец септември 2022 г. Благодарим за бързата реакция на органите на МВР – Стара Загора, и Районна прокуратура – Стара Загора, но въпреки компетентната им намеса, за съжаление, откраднатият череп не бе открит.

Скелетът, на който принадлежи черепът, е проучен от антрополози. Установено е, че е на млада жена (около 25-годишна възраст). Черепът е удължен посредством две превръзки, които са поставени, когато жената е била на около едногодишна възраст.

Учудващо е, че пет месеца след намесата на компетентните органи в интернет пространството отново се разпространяват инсинуации, които целят да злепоставят нашата институция с неверни и некомпетентни твърдения. Публикувани са абсурдни изказвания, че разкритите археологически структури в източния некропол на Августа Траяна са по-древни от Варненския халколитен некропол, който се отнася към V хил. пр. Хр. Истината е, че най-ранните гробове от проучвания некропол в Стара Загора датират от началото на III в. сл. Хр.

Част от откритите находки от източния некропол на Августа

Считаме, че е крайно некоректно да се омаловажава трудът на екипа археолози, които работят по трасето за подмяна на ВиК инфраструктурата в града. Тяхната работа не е прекъснала независимо от климатичните условия и продължава в най-студените зимни дни.

Желаем да уведомим обществеността, че от началото на спасителните археологически проучвания до сега в източния некропол на Августа Траяна са проучени 130 гроба, които се отнасят от Античността (III в.) до Средновековието (XII-XIV в.). Разкрити бяха и три гробници с големи размери, които още са в етап на проучване. Такъв тип гробни съоръжения се откриват за пръв път в Стара Загора.

На всички археологически структури е направено 3D заснемане. Те са нанесени на археологическата карта на Стара Загора, а находките са съхранени във фондохранилищата на РИМ – Стара Загора, и се обработват в реставрационните ателиета на музея и на Националния археологически институт с музей при БАН.

Изказваме нашата благодарност на Община Стара Загора и на кмета, г-н Живко Тодоров, за финансовата подкрепа в размер на 20 000 лв., която Общината ще осигури през 2023 г., за да бъдат допроучени уникалните гробни съоръжения. Те ще бъдат включени в интересен археологически парк, който ще спомогне за развитието на културния туризъм в нашия град.

В най-скоро време предстои поставяне на временно защитно съоръжение върху проучената кръгла гробница от източния некропол на Августа Траяна. Изказваме нашата благодарност на арх. Грозева и инж. Калчев, които безвъзмездно изготвиха проекта на съоръжението, както и на фирма „Зарастрой“ ООД, която осигури изработването и отливането на стъпките, които предшестват поставянето на защитното съоръжение. Благодарим също на г-жа Мария Жекова, която безвъзмездно предостави полиетиленово фолио, с което в момента гробницата е покрита и предпазена от атмосферни влияния. Изказваме благодарност и на фирмата „Метал-М“ ЕООД, която ще извърши изработката на защитното съоръжение безплатно, а музеят ще заплати единствено необходимите материали.

Старозагорският музей продължава съвестно да изпълнява своите задължения по проучване на богатото археологическо наследство на Стара Загора. Най-атрактивните находки от спасителните археологически разкопки, свързани с обновяването на ВиК мрежата в града, ще бъдат представени на обществеността в предстояща изложба през месец септември тази година.

(СН)