Историк-доайен е най-дългогодишният читател на РБ „Захарий Княжески“

220

Един от доайените на историческите изследвания в Стара Загора и региона, навършилата на 28 септември м.г. 89 години Величка Койчева, е най-дългогодишният потребител на фондовете при старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески“, съобщи директорът на културната институция Надя Груева, която я отличи за постоянството й с почетна грамота. Койчева е завършила специалността „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от 1955 г. работи в Исторически музей – Стара Загора, като уредник, от 1964 г. – като научен сътрудник и завеждащ отдел „История на България ХV – ХIХ в.“. От 1976 г. е старши научен сътрудник II ст. Автор е на книгите „Възрожденска Стара Загора. Черти и образи“, „Старозагорски хроники отпреди и след Освобождението“, „Светиниколското училище в Стара Загора“, „Старозагорското въстание 1875“, на редица монографии, сред които за Нестор Марков и Ради Иванов Калесов, за жените от Старозагорски окръг, на десетки статии и публикации в специализирани и популярни издания. Почетен гражданин е на Стара Загора от 5 октомври 2003 г.

Почетна грамота получи от библиотеката и 18-месечната Анна Иван Дамянов, която е най-малкият читател и често я посещава заедно с родителите си. Редом с нея отличие получи и 6-годишната Сияна Стоянова, която за миналата година е заела 158 книги.

От РБ „Захарий Княжески“ припомнят, че през 2021 година са получили 125 дарения от автори, институции и читатели, сред тях са 300 книги на руски език от дом „Солженицин“, а последното засега е уникално библиографско издание, посветено на живота и епохалното дело на Георги Стойков Раковски. То е под съставителството на д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова. Целта му е чрез способите на научната библиография да представи в максимална пълнота публикациите от и за Георги С. Раковски, за да бъдат подпомогнати днешните и бъдещите изследователи у нас и в чужбина в оценката им, от дистанцията на времето, на огромното му и забележително дело, както и да се отстранят някои фактологически неточности.

Христо ХРИСТОВ