Историкът проф. Петко Петков: За жалост президентът не събра кураж да върне с указ истинското име на връх Шипка – Свети Никола

321
В словото си за Левски проф. Петко Петков благодари на старозагорци, че са откликнали на призива му поклонението да се извършва на 18 февруари, а не на сгрешения преди десетилетия 19-и

„Не случайно миналото лято, когато за пръв път бе направена възстановка на боевете за отбраната на Шипченския проход на истинското им място, отправих призив към президента на републиката Румен Радев да събере кураж и да върне с указ истинското име на връх Шипка – Свети Никола, но за жалост това отново не се случи. Имам някакво обяснение за себе си какви са причините, тъй като силно вярвам в принципа за уважение към институциите, няма да си позволя емоция“, коментира в Стара Загора проф. Петко Петков, който бе сред главните инициатори за възстановяване автентичното име на старопланинския връх.

Той изрази своята надежда, че тази нерешителност в президентската институция да се съобрази с историческите факти ще премине. Проф. Петков определи като несериозен аргумента за отказа на Комисията по наименованията при Президентството, че липсвала широка обществена подкрепа. Историкът припомни, че подписите си под предложението за името Свети Никола са положили хиляди българи от цялата страна. „По опасното е, че продължаваме да имаме два върха с едно и също име, докато в най-новите учебници по история вече е записано Свети Никола“, отбеляза проф. Петков.

„Надявам се в недалечно бъдеще тази Комисия да преразгледа решението си. Надявам се, че Министерството на образованието и Министерството на културата да прочетат предписанието и да се включат в една бъдеща широка дискусия по темата, за която има и категорична позиция на Светия Синод!“, допълни още историкът.

Христо ХРИСТОВ