Испанка запали старозагорски ученици да извървят пътя на сефарадите

355
Росарио Серрано (в средата) успява само за няколко месеца след пристигането си в Стара Загора да запали за каузата на сефарадските евреи учениците от испанската паралелка при СУ "Максим Горки"

Пристигнала в България преди 4 години испанка запали ученици от Стара Загора да проследят пътя, изминат през вековете от сефарадските евреи от Иберийския полуостров до пределите на някогашната Отоманска империя.

Родената в Мадрид Росарио Серрано е преподавател по испански в СУ „Максим Горки“ и е изкушена от темата за еврейското преселение още от студентската скамейка, нов подтик да се върне към темата станал фактът, че Стара Загора е мястото, където в края на ХIV век се заселват мнозина прокудени от католическите крале Фернандо II де Арагон и Изабела Кастилска юдеи. На практика те са били по-бедната част от евреите, по-богатите поели към пределите на някогашна Холандия. Още с пристигането си в Стара Загора Серрано основава Читателски клуб на испански език и сравнително бързо успява да събуди интереса на възпитаниците си от сегашния ХIIб клас, които на свой ред само за няколко месеца успяват да открият множество документи и веществени доказателства за живота на преселниците, включително до наши дни след няколко поредни преселения към държавата Израел в средата на миналия ХХ в.

Сред дошлите за откриването на експозицията беше поетът и преводач от испански Ботьо Буков

Около 60 са наследниците на сефарадите в Стара Загора в момента, коментира председателката на местното дружество Красимира Готева, която не крие приятната си изненада от инициативата на Росарио Серрано и нейните възпитаници.

Двуезичната документално-веществена експозиция под надслов „Ключовете за къщата на сефарадите“ беше официално открита на 5 май във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Сред дошлите за тържеството по повод 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Кралство Испания и Република България бяха и испански парламентаристи, които са гости на СУ „Максим Горки“.

Сведенията за съдбата на сефарадите по пътя им от Испания до земите на днешна България са предадени на два езика върху десетки пана във фоайето на старозагорската РБ „Захарий Княжески“

„Историята на сефарадските евреи е най-дълбоката човешка връзка, която съществува между Испания и България. Историята им ни учи, че хората притежаваме огромна сила да оцеляваме, да се съвземаме, независимо от тежките условия, в които живеем, да съхраняваме ценностите си и да не забравяме кои сме!“, коментира при откриването на експозицията Серрано, която смята, че има много общи неща между родината й и България.

Христо ХРИСТОВ