Искат постоянен арест за 16-годишна, крадяла по поръчка

173

16-годишна казанлъчанка ще застане пред Темида в родния си град по обвинение за поредица от кражби от търговски обекти.

Непълнолетната Г. К. била записана в едно от местните училища, но рядко можело да бъде видяна в класната стая, разказват запознати с образуваното срещу нея досъдебно производство след пореден сигнал-жалба за „подвизите“ й.

Установено е, че за по-малко от месец, от 7 февруари до 22 март, тийнейджърката е извършила пет кражби, като задигала от щандовете алкохол, дрехи и козметика, които предавала впоследствие на по-възрастни срещу дребни суми под формата на своеобразна „комисионна“. Стойността на задигнатите вещи е 225 лв., но при последната кражба, когато е била хваната от продавач, в дрехите на крадлата намерили стока за доста по-голяма сума. Налице били косвени доказателства, че от „услугите“ на Г. К. са се възползвали по-възрастни жители на ромския квартал „Кармен“ в Казанлък, които „поръчвали“ по списък артикулите.

Престъплението е квалифицирано по чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс, срещу непълнолетната се водят и други досъдебни производства за кражби. От прокуратурата са поискали на тийнейджърката да бъде наложена най-строгата мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Иван ПЕТРОВ