Искат постоянен арест за тийнейджъри, пребили до смърт старец заради 10 лева

1208
Кметът на Боздуганово Гено Генов е солидарен със съселяните си, че побойниците трябва да бъдат осъдени възможно най-строго

Постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ поиска Окръжна прокуратура – Стара Загора, за двама непълнолетни, на по 17 и 16 години, срещу които е повдигнато обвинение за грабеж и причинена средна телесна повреда, следствие на която е настъпила смърт.

Трагичният инцидент с 77-годишния някогашен миньор в „Марбас“ – Димитровград, Петър Петров е станал на 26 април в дома му, където към 20:30 часа нахълтали момчета от близката ромска махала на село Боздуганово. Самотно живеещият мъж е бит с дърво и тухла, счупен му е бил черепът и четири ребра. Побоят е нанесен заради първоначалния му отказ да даде спестяванията си на нападателите, установили разследващите. Извършителите Кирчо Димитров и Диньо Андреев оставили бездиханна жертвата си и си тръгнали с плячката от общо 10 лева на монети и половин пакет цигари, които намерили в джоба на дядо Петър. Двамата добре са познавали стареца, който им давал дребни левчета и дори ги защитавал от по-възрастните боздугановци, коментира кметът Гено Генов.

В хода на разследването станало ясно, че на грабежа и последващия зверски побой е присъствала и малолетната сестричка на Кирчо – Севда, която обаче не носи наказателна отговорност заради все още детската си възраст.

Петър Петров е издъхнал от тежките рани на 17 май, след като първоначално бил настанен в хоспис, а след това и в болница, където въпреки усилията на лекарите състоянието му се влошило.

Петров от години живеел сам в дома си, за него се грижела по-малката му сестра, защото синът му работел и живеел в Стара Загора. По думите на съседи единият от биячите – 17-годишният Динко, не бил местен, пристигнал преди месеци заедно с родителите си, които се хванали на работа при боздугановски животновъд. И той, както и Кирчо, познавал дядо Петър и неведнъж получавал от него пари за почерпка, когато възрастният мъж получавал пенсията си.

Смъртта на Петър Петров потресе населението на Боздуганово, където живеят малко над 350 души, от които близо 1/3 са роми. Хората настояват въпреки непълнолетието си побойниците да бъдат изправени пред Темида и осъдени възможно най-строго.

Христо ХРИСТОВ