„Искаме да живеем нормално“ – служители на НОИ протестираха в Стара Загора

1461

Едночасова предупредителна стачка проведоха служители от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) – Стара Загора. От 10 до 11 часа с плакати – „И за нас има инфлация“, „Без служителите в НОИ няма пенсии“ и „Писна ни“, работещите в осигурителния институт изразиха недоволството си от липсата на адекватно заплащане на труда им. Протестът е организиран от синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в НОИ. Действията на служителите са предшествани от протестна подписка, която е подкрепена от 2263 работещи от общо над 3400 души в системата на осигурителния институт. В Стара Загора около половината от всички 137 служители се включиха в недоволството. Работата на институцията с клиенти продължи въпреки протестната акция.

„Основното искане е 30% увеличение на заплатите на работещите със задна дата. Това ще струва на държавата 31 млн. лв., което е 1/3 от парите, които бяха дадени за унищожаване на ковид ваксините“, заяви председателят на синдикалната организация на КНСБ в ТП на НОИ – Стара Загора, Георги Георгиев. 1700 лв. е средната брутна работна заплата в структурата. Георгиев обаче посочи, че месечното възнаграждение на младите експерти е в размер на 1000 лв. брутна заплата. „Това означава, че те ще се изравнят с минималната заплата, когато тя бъде увеличена“, отбеляза председателят на синдикалната организация. Протестиращите споделиха още, че от 2021 г. до момента увеличението на заплащането им е с под 11%. Те бяха категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще пристъпят към по-решителни действия.

Осигурителният институт е поредната обществена структура, която излиза на протест с искане за по-високо заплащане. В изминалите месеци своето недоволство вече заявиха заетите в пощите, КЗП, „Държавен архив“ и кадастъра.

Живко ИВАНОВ