Инициативен комитет, подкрепен от ВМРО, стартира подписка за референдум за българската енергетика и семейство, и срещу еврото

440
Участниците в брифинга

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдуми в защита на българската енергетика, семейство и българския лев. Предложението вече е било входирано в Народното събрание, обяви на пресконференция в Стара Загора Ивайло Шопски от Инициативния комитет. Подкрепа инициативата получава от ВМРО, подчерта областният лидер на формацията в региона Красимир Червилов.

Запазване на българския лев и енергетика и недопускане на джендър идеологии и практики в българските институции. Това са трите теми, за които българските граждани ще могат да дадат подписа си. В аргументацията си Ивайло Шопски обърна внимание на въпроса, засягащ пряко енергетиката и по-точно бъдещето на комплекса „Марица изток“. Той подчерта, че хиляди хора изкарват своето препитание в този тип производство. „Опасността е да се превърнем в зависима държава. Затова хората трябва да бъдат питани. Колкото повече се обръщаме към тях, толкова повече политиците ще зачитат мнението им“, заяви Ивайло Шопски. По повод въпроса, свързан с въвеждането на еврото, той изрази опасения, че смяната на валутата ще има сериозни икономически последици за хората. Инициаторите на новото допитване до българските граждани увериха, че всеки един, който желае да подкрепи подписката, може да го направи, без значение от това дали преди това се е разписал в някой от останалите референдуми, инициирани от политически сили. „Това обществено допитване е изцяло гражданска инициатива“, уточни Ивайло Шопски. Той благодари на ВМРО за заявената подкрепа.

„Трите теми, които се поставят в тази подписка, са близки до каузите и битките, които ВМРО като партия води. Ние сме за българския лев, за традиционното семейство и без джендър идеологии, както и твърдо защитаваме въгледобива и българската енергетика“, коментира от своя страна Красимир Червилов. Той уточни, че от следващата седмица подписи за трите теми, поставени в общественото допитване, ще бъдат събирани на централната пешеходна зона в Стара Загора.

На въпрос защо липсва единодействие с „Възраждане“, откъдето вече стартираха подписка за запазване на лева, Ивайло Шопски заяви, че българските граждани няма да спечелят нищо от активността на Костадин Костадинов. Шопски упрекна Костадинов, че подценява интелекта на българските граждани. „Противно на заявената от този политик теза аз смятам, че три теми няма да объркат нашите сънародници“, отбеляза Ивайло Шопски. Той увери още, че независимо от броя подписи, които бъдат получени за трите допитвания, те ще бъдат внесени в Народното събрание.

Иван ХРИСТОВ