„Ила, Илоне!“: сапунката с Илон Мъск и Белоградчишките скали

180
Илон Мъкс

Един богаташ с огромно его – и една страна с ниско самочувствие. Така накратко може да се обобщи дигиталната сапунка, която се разигра през последните дни около Илон Мъск и Белоградчишките скали.

За онези, които не са проследили сюжета: Роденият в Южна Африка милиардер Илон Мъск, собственик на Тесла, SpaceX и социалната мрежа Туитър, коментира в профила си фотография на Белоградчишките скали. В отговор на неговия туит хиляди ентусиазирани българи уведомяват най-богатия човек в света за красотите на страната, а служебният министър на туризма и Общинският съвет в Белоградчик му предлагат горещо гостоприемство и различни туристически радости. В този мини-сериал се намесва и известен гурме-ресторант в Северозападна България, препоръчан на Мъск от един инфлуенсър в Туитър. По магически начин ресторантът за броени часове получава неверифицирано запитване за резервация уж от името на SpaceX за април 2023 година. Цялата страна тръпне в очакване на световната знаменитост, гурме-ресторантьорите призовават община Белоградчик да придаде на региона по-приветлив вид, а специално в село Стакевци да асфалтира поне главната улица и да подмени „едни мижави 200 метра тръба“. Към този момент сапунката вече видимо се свлича към времената на НРБ, когато за посещенията на другаря Тодор Живков и дипломатическия корпус в ускорени темпове (и много некачествено) цели окръжни градове са били облагородявани.

Двете интерпретации на случката

Безобидната интерпретация на случайната среща между Мъск и Белоградчик ще ви каже, че красивите скали просто са напомнили на дигиталния авангардист за известна компютърна игра, че българите масово са се израдвали, а различни институции и частни фирми са използвали случая да си направят безплатна реклама.

Но в една не толкова безобидна интерпретация неизбежно ще отекнат и още въпроси:

Защо се демонстрира подобно лакейско преклонение пред един много оспорван предприемач? Само заради парите и влиянието му? Или пък много хора наистина се възхищават от трескавата природа на Мъск и от доста смущаващите му политически и обществени възгледи?

Очевидно за част от гражданите на България едно посещение на най-богатия човек в света е символичен акт на признание. Когато живееш в страна, която се води най-бедната и най-корумпираната в ЕС… но в същото време си притежател на славна история, на златни момичета, на Джон Атанасов, на космическия „Излел е Дельо хайдутин“ и на киселото мляко – е, тогава кой друг, ако не Илон Мъск може да те ръкоположи за рицар край кръглата маса на отбраните народи?

„Молебен за Мъск“ и още самоирония

В тази тъжна диагноза откриваме обаче един положителен показател: в сапунката около Мъск многобройни български коментатори и зевзеци въведоха сладко-горчивата съставка на самоиронията. Без претенции за научност: по самоирония българите навярно все пак имат значителна преднина пред други „велики“ балкански нации. Така че, за десерт ще цитираме приблизително няколко коментара (с извинение към авторите, че не са споменати поименно):

„Да се сформира контактна група Плевнелиев-Паси за посрещането на Илон Мъск.“

Зевзеци вече сътвориха и колаж между милиардера и бившия премиер Бойко Борисов

„Да се отслужи молебен за посещението на Мъск в България.“

„Мъск е възхитен от българския Северозапад: след като там има живот, значи и на Марс може да има.“

Остава да видим дали пък милиардерът наистина няма да вземе самолета за София. Тогава вече ще ни очаква втори, много вълнуващ сезон.

Александър АНДРЕЕВ

Дойче веле