Източникът на урановата вода в село Казанка – на полигон Змейово?

856
До сега от полигон "Змейово" винаги са отричали, че изпитват боеприпаси с уран. Но пък в Старозагорска област няма нито открити, нито изоставени находища на уран, за разлика от Хасковско

Изворът, захранващ с вода старозагорското село Казанка, се намира на Централния артилерийски технически полигон „Змейово“, съобщиха от ВиК – Стара Загора.

На военен терен се намират и 6-те каптажа на селото.

Миналата седмица в питейната вода на Казанка бяха установени наднормени стойности на естествен (необогатен) уран, заради което по разпореждане на РЗИ – Стара Загора, в селото беше забранена употребата й за питейно-битови нужди.

За установените отклонения в химическите показатели (съгласно разпоредбите на Наредба No 9 на Министерството на здравеопазването) от РЗИ съобщиха на 17 март (събота). „Направени анализи в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките – София, от два водоизточника показват концентрации 0.055 mg/l за ниска зона и резултат 0.045 mg/l за висока зона, които стойности са над максималната от 0.03 mg/l на естествен уран в питейна вода в село Казанка. Във връзка с това РЗИ – Стара Загора, направи предписание (до подобряване качествата на питейната вода) за временно ограничаване на ползването й за питейни нужди и за готвене, което влиза в сила веднага“, гласи прессъобщението на здравната инспекция, разпространено до медиите в събота.

От РЗИ обявиха, че в Националния център по радиобиология и радиационна защита са изпратени нови проби вода от Казанка. Резултатите се очакват до дни

Същия ден от РЗИ са изпратили предписанието до ВиК – Стара Загора, за осигуряване на населението на питейна вода, отговаряща на изискванията на Наредба No 9, а също така и да уведоми местното население!?

Въпреки че за проблемната вода се е знаело два дни по-рано.

     Научих за проблем с
     водата в четвъртък

Това сподели днес пред „Старозагорски новини“ кметският наместник на Казанка Елка Михайлова. Тя обаче е била информирана не от здравната инспекция, а от секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов.

„Към този момент секретарят на Общината не разполагаше с конкретна информация какво не е наред с питейната вода в селото ни. Никой от РЗИ не ме информира. Въпреки неяснотата предупредих хората да не ползват водата за пиене и готвене. В събота от ВиК разлепиха съобщения. Аз лично научих за установените наднормени стойности на уран от интернет в събота“, коментира Елка Михайлова.

Защо от РЗИ не са предупредили кметския наместник още на 15 март, а са направили предписание на 17 март ВиК да уведоми жителите на селото, медията ни не успя да установи, тъй като днес от РЗИ не отговориха на телефонните ни позвънявания.

Елка Михайлова беше категорична, че досега в Казанка проблем с качеството на водата е нямало. Тя уточни, че от два дни питейна вода в селото се осигурява с водоноски на ВиК.

Кой е източникът на урана
      във водата на Казанка?

Според специалист-химик, с който разговаря медията ни, източниците на естествен (необогатен) уран могат да бъдат единствено и само установени или изоставени находища на тежкия и силно токсичен радиоактивен метал. Такива обаче в Старозагорска област няма, а най-близките са в Хасковска.

Но пък фактът, че изворът, захранващ с вода село Казанка, се намира на полигон „Змейово“ със сигурност буди подозрения, че уранът е следствие на дейност, извършвана на военната обител във времето. А топенето на снега и валежите миналата седмица са „свършили останалата работа“.

В годините на големите обгазявания и след тях от полигона винаги са твърдели, че там не са унищожавали или изпитвали боеприпаси, съдържащи уран. Оттам обаче твърдяха и че една от частните фирми, ползващи полигона – „Берета трейдинг“, по времето на обгазяванията е изпитвала, а не унищожавала боеприпаси. Взривът на „Петолъчката“ и стартиралото съдебно дело недвусмислено разкри, че частната фирма е внасяла стари боеприпаси от чужбина за унищожението им в България.

Вероятно от РЗИ ще се опитат да ни убедят, че последната промяна на Наредба No 9 на МЗ всъщност е причината за откритите завишени стойности на уран във водата на Казанка.

Да, но въпросната Наредба беше променена през юни 2016 г. въз основа на Европейската директива 2013/51/ЕВРАТОМ. Оттогава е минало година и половина и въпреки мониторинга, извършван от РЗИ в Казанка на всеки три месеца, досега наднормени стойности на уран в питейната вода не са били открити.

Специалисти уточниха, че цитираните от РЗИ стойности на уран не са опасни за хората и животните от Казанка. Но пък селото, наброяващо над 200 жители (постоянно регистрирани и виладжии), иска да научи истината, защото по думите на кметския наместник е радостен фактът, че новите заселници през последните години са млади семейства.

Йовка НИКОЛОВА