Изпълнителното бюро на БСП хвърли оставка, Корнелия Нинова – не

351

Ръководството на социалистическата партия няма да покрепи никакво правителство, предложено от ГЕРБ

Цялото изпълнително бюро на БСП е подало оставка днес заради провала на парламентарните избори. Това съобщи в първата си публична изява след вота Корнелия Нинова. Тя обаче обяви, че въпреки това не възнамерява да се оттегля от председателския пост в партията, предаде dir.bg.

„Цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме да свикаме присъствен Национален съвет за избиране на ново Изпълнително бюро. Аз няма да подавам оставка. Бях избрана само преди 6 месеца с гоямо мнозинство, но по-важното е, че предстоят формиране на парламента, важни въпроси за управлението, може и да се наложат предсрочни избори. Не можем, да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите 3 месеца да ни извади от активните политически процеси в страната“, заяви Корнелия Нинова.

Тя определи като грешка подадената от нея оставка при предишния изборен неуспех, но но и отчете, че този път загубата е още по-тежка.

„Поставихме си за цел да станем първа сила, но даже отстъпихме второто място. За нас това е тежка загуба, но апокалиптичните картини са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме, така че обективно и разумно отчитаме загубата, но и гледаме напред“, добави Корнелия Нинова.

Въпреки че няма да се оттегля от позицията си, тя обяви, че „отоворността ми е огромна и лична“.

Корнелия Нинова изведе шест причини за изборния край. Първата е, че недоволните гласоподаватели са възприели БСП като част от статуквото, защото социалистите не са се доказали като опозиция и алтернатива. Втората е, че избирателите са предпочели нови лица, които не са управлявали по време на прехода. Като трета причина беше посочена COVID кризата, заради която възрастните членове на партията не са отишли до урните, като четвърта – „купеният, корпоративният вот, натискът и страхът“, като пета – гласовете, които са изтекли в посока „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ и като последна – вътрешнопартийните сблъсъци.

По отношения на политическата ситуация в страната след изборите Нинова обяви, че от БСП няма да подкрепят „никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Борисов, с експерти или с политици“.

„Принципната ни позиция е анти ГЕРБ коалиция“, заяви тя и добави, че „ако всички опозиционни партии държат на позицията си и не направят компромиси“, е готова да участва във формирането на съвместно правителство.

„След здравната, икономическата и социална криза смятаме, че навлизаме и в политическа такава. Затова призоваваме всички – без емоции и с мъдрост, да разсъждават как да действат“, каза още Корнелия Нинова.