Изправят „касапина от кв. „Три чучура“ пред Темида

91
Контейнерът, където убиецът е захвърлил отрязаните ръце на жертвата си

Първо разпоредително заседание по дело за убийство по особено мъчителен за жертвата начин е насрочил за 23 юли Старозагорският окръжен съд, обвиняем по него е 57-годишният Божидар Филипов Крумов, който след като умъртвил жертвата си, я разфасовал на части и денонощия наред разхвърлял останките на различни места в града с крайна цел да заличи следите от престъплението.

Трагичният случай е от 2 срещу 3 декември м.г., когато след сериозен запой в апартамента си, намиращ се в блок 26 на квартал „Три чучура-център“, Филипов е умъртвил отдавнашния си познайник, 42-годишния Атанас Христов.

Първият сигнал за зловещите находки – обвити в найлонова торба отрязани горни крайници, стърчащи от контейнер за смет, е бил подаден от старозагорец призори на 14 декември, преди това е имало и сигнал за отрязана глава, търкаляща се на лентата на цех за сортиране на битови отпадъци, която обаче така и не била намерена.

Останките от трупа на Христов, срязан на няколко части торс, напъхан в торби и подготвен за изнасяне, бяха открити в жилището на убиеца, който признал, че е извършил убийството след умопомрачителен запой. Смъртта била в резултат на удар с бирена бутилка по главата на жертвата. Десет дни мъжът прекарал в жилището си заедно с останките, при огледа били открити ножовки и сатъри със засъхнала кръв по тях.

Крумов е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, която бе потвърдена в края на декември м.г. от Апелативния съд в Пловдив, той чака разпоредителното заседание в килия на Старозагорския затвор, уточни назначеният му служебен защитник. Очаква се „касапинът“ да поиска съкратено съдебно следствие, но не било изключено делото да тръгне и по общия ред. Повдигнатото обвинение предвижда затвор от 10 до 20 години.

От прокуратурата припомнят, че обвиняемият е криминално проявен за хулиганство, но не е осъждан. С криминални прояви бил и жертвата, но той също не е заставал пред Темида.

Самоличността му била установена чрез характерна татуировка на ръката, която била описана в кримидосието му. Видеокамера е заснела пък Божидар да изхвърля останките до контейнера, след като слиза от лек автомобил с цолови (червени) номера, автомобилът бил внесен съвсем наскоро от Германия на негово име. В самопризнанията си убиецът твърдял, че скандалът между него и жертвата избухнал след обвинение, че е имал някога интимни отношения с бившата му съпруга.

Христо ХРИСТОВ