Изложба „Жената-творец: думи, цветове, метафори“ представят в старозагорската зала „Байер“ днес

157

Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора, кани любителите на съвременните визуални изкуства на откриването на изложба „Жената-творец: думи, цветове, метафори“. Куратор на експозицията е Катя Тинева-Гюрковска.

Днес, 17 март, от 18:00 часа в изложбена зала „Байер“ десет художнички, които са добре познати на старозагорската публика, показват петдесет произведения – живопис, рисунка, керамика, графични експерименти с изкуствен интелект, всичко това в една изложба. Те се събират специално в Арт група „10+4“ – десетте художнички плюс един куратор и три млади графични дизайнерки от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“.

В експозицията могат да се видят произведения на Таня Шивачева, Росица Попчева, Гергана Вълкова, Пенка Стоянова, Татяна Полихронова, Галя Колева, Росица Шидерова, Ивелина Иванова, Диана Петрова, Зорница Иванова, а графичният дизайн е дело на Петя Иванова, Джулиана Гутова, Миглена Колева.

Заглавието включва две посоки на концептуално търсене. Едната е опит за очертаване на образа на съвременната жена-творец, която днес е активна част от художествения живот на града и страната. Другата представя индивидуалните пластични търсения на авторките, тяхната стилова характеристика и предпочитан художествен подход.

„Жената-творец днес добре артикулира както с думи, така и с визуален език. Тя показва своите емоции чрез цветове и форми, изследва човешките взаимоотношения и природата, духовните и абстрактни състояния, видимия и невидимия свят. Нейната сила можем да почувстваме в наратива, в усещането за материята и космоса, в декоративното, въображаемото, символичното, пластичното, абстрактното и интелектуалното“, коментират организаторите на изложбата.

(СН)