Издирван от Интерпол застава пред съда в Стара Загора

1619
Години наред издирваният за убийство Осман Кестел живял в родното си Манолово без никой да подозира, че е осъден на доживот в съседна Турция

Осъден на доживот за убийство в Бурса бил задържан в казанлъшката полиция, когато отишъл да си сменя личната карта

Осъден на доживотен затвор за убийство в Бурса преди 26 години жител на павелбанското село Манолово ще застане пред Окръжен съд – Стара Загора, след издирване от Интерпол.

73-годишният Осман Халил Кестел е бил задържан на 7 януари т.г., след като сам отишъл в РУ „Полиция“ – Казанлък, за да иска да му издадат нова лична карта. При проверка в системата станало ясно, че името му фигурира в червения бюлетин на Интерпол от 10 септември 2020 година по искане на Истанбулския съд, който е постановил доживотно наказание за убийство в Бурса. Присъдата е от 2011-а, а смъртта на жертвата Ертугрул Чебмер е била констатирана на 6 септември 1996 г. Тогава Кестел е бил разпитван от полицията заедно с две жени в качеството му на заподозрян. Чебмер е намерен мъртъв в дома си, според патоанатомите смъртта е настъпила следствие черепно-мозъчна травма.

Маноловецът е прекарал по онова време около седмица в ареста, след което е бил освободен и следите му се загубили. На разпитите Кестел отрекъл да е участвал в убийството, но съдът в Истанбул през 2011-а е бил категоричен и му отсъжда доживот и още 10 години за грабеж.

Според жителите на родното му село мъжът напуснал България в началото на 90-те години, заминал за Турция със съпругата си Майе, дъщеря си Силвия и сина Халил, след като продали бащината си къща. Завърнал се след много години и се установил в изоставена постройка, но твърде бързо си спечелил неприязънта на околните заради множество кражби на покъщнина наоколо. Преди време дори го „поступали“ след поредно влизане в чужда собственост и той заминал в неизвестна посока. Последният му адрес, на който е бил регистриран, е в близкото Средногорово, а според запознати през миналата година работел като пазач на черешова градина в землището на село Тъжа.

На 13 октомври м.г. Окръжен съд – Стара Загора, е заседавал по казуса с Кестел в съответствие с искането на истанбулските си колеги за признаване на произнесената някога присъда, но мъжът не се появил в залата, тъй като не получил надлежно призовката, припомнят юристи.

Насрочено е ново заседание на 19 януари, тогава тричленен състав на наказателното отделение ще трябва да прецени всички събрани доказателство за виновността на Осман Халил и ще реши дали доживотното му наказание трябва да започне да се изтърпява и къде. Дотогава Кестел ще бъде в следствения арест, където е въдворен с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 8 януари т.г.

По думите на кмета на село Манолово Мурад Моллаахмед преди 2-3 години близки на Кестел се появили в България, но категорично отказали да говорят за съдбата му. 50-годишната дъщеря Силвия дори се водела като жителка на село Александрово, а 46-годишният й брат Халил имал адрес на улица „Княгиня Мария Луиза“, където живеели съвсем други хора. Той самият научил от съдебно известие, че баща му има доживотна присъда за убийство в Турция преди четвърт век.

Христо ХРИСТОВ