Изграждането на индустриална зона „Загоре“ може да се превърне в мегапроект заедно с Летище Стара Загора

2828
Водещите участници в икономическия форум в Стара Загора

„Проектът на Община Стара Загора за обособяване на индустриална зона „Загоре“ има потенциал да бъде развит в много по-мащабна посока с реализацията на евентуално инвестиционно намерение по линия на Летище Стара Загора“, обяви днес в Стара Загора зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на икономически форум, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и в. „Стандарт“. Срещата имаше за цел да маркира възможностите за привличане на чуждестранни инвеститори в бъдещата индустриална зона на Стара Загора – „Загоре“, което ще даде нов тласък за развитие на региона.

В дискусията, провела се в общинска зала „П.Р. Славейков“, присъстваха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, представители на бизнеса, народни представители и др.

Още в началото на срещата кметът на Стара Загора акцентира върху необходимостта да бъде създадена „бърза писта“ за потенциални инвеститори, които биха предпочели да развиват своя бизнес в Стара Загора. Като втора стъпка Живко Тодоров определи своевременното изграждане на прилежащата инфраструктура в бъдещата индустриална зона „Загоре“, инициативата за която стартира преди няколко месеца. Не на последно място кметът призова името на новия проект на Общината за привличането на инвеститори да бъде рекламирано и налагано в публичното пространство. „За да успеем да развием потенциала на индустриална зона „Загоре“, трябва да се поучим от добрите примери в зона „Тракия“ край Пловдив, в която бяха създадени хиляди работни места. Обсъжда се възможността държавата да се включи с парична вноска в изграждането на Старозагорската икономическа зона. По подобен модел беше създадена индустриалната зона в Бургас. „Загоре“ ще бъде индустриална зона от нов тип. Тя ще обедини усилията на местната и държавна власт и бизнеса“, заяви Живко Тодоров.

От своя страна зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчерта, че една от големите глобални тенденции е свързана с насочването на европейския бизнес към дестинация като България. Конкретно за стъпките, по които държавата може да подпомогне намеренията на Община Стара Загора за изграждане на Индустриалната зона, Борисов посочи три подхода. „За индустриална зона „Загоре“, по подобие на успешния опит в Бургас, държавата може да се включи с подпомагаща вноска. Има още 2 възможности – при наличието на инвеститор, включване в Националната компания индустриални зони и изграждане на инфраструктурата за конкретния инвеститор. Тъй като зона „Загоре“ предполага наличието не на един, а на много инвеститори, тогава законът позволява с пари от бюджета на Министерството на икономиката да бъде изградена довеждащата инфраструктура,“ обобщи перспективите за държавна помощ зам.-министърът на икономиката.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова оповести данните за равнището на безработица в региона. Цифрите показват 4.9% за областта и 2.9% за град Стара Загора. „Тези стойности ясно показват, че Стара Загора е нагледен пример за добрата работа на местната, държавната власт и бизнеса в региона“, категорична бе Зорница Русинова. В дискусията участие взеха и представителите на бизнеса.

Живко ИВАНОВ