Изгоря ресторантът на хотел „Железник“ в Стара Загора

984
Огънят е унищожил цялата дървения по тавана на ресторанта. Пламъците са опушили фасадата на хотела до към четвъртия етаж

Подозират умишлен палеж. Петима гости на хотела са пострадали при евакуацията

Четирима мъже и една жена, гости на хотел „Железник“ в Стара Загора, са пострадали в различна степен при пожар в ресторанта на първия етаж, съобщиха от ОД на МВР. Сигналът за пламъци във вътрешността на едноименния ресторант, който от месец и половина не работи, е бил подаден към 04:20 часа на 5 декември, в гасенето са участвали три автомобила и целият дежурен човешки ресурс при РД ПБЗН в Стара Загора.

Бързите действия на пожарникарите са ограничили щетите, не е било допуснато разрастване на огнището към 6-те хотелски етажа, които съвсем наскоро са били реновирани. Трима от пострадалите са били с признаци на задушаване от носещия се на гъсти талази дим, останалите са с навехнати крака при бързото евакуиране по стълбището.

За да проникнат във вътрешността, огнеборците са разбили витринните стъкла

Тепърва ще се изясняват причините за огнената стихия, която е унищожила цялото кухненско оборудване и обзавеждането в залата, образувано е досъдебно производство за умишлен палеж.

Хотел „Железник“ се намира в съседство с Централната автогара, той е собственост на частното „Верея тур“ АД, което притежава и хотел „Верея“ в центъра на града.

Двата хотела бяха приватизирани чрез РМД през 90-те години на миналия ХХ век.

„Железник“ е строен през 70-те години, сред първите му гости са били актьорите от трупата при московския театър „Таганка“ заедно с барда Владимир Висоцки през есента на далечната вече 1975 година.

Полицейска кола охраняваше входа на хотела часове след гасенето

Ресторантът, който е с около 300 места, е бил отдаден под наем, но наемателят му прекратил договора си преди близо 2 месеца, коментираха служители. Според тях от седмици никой не бил влизал в заключените помещения, където било оставено цялото имущество. Навсякъде имало видеокамери, разследващите се надяват да видят на записите кой е евентуалният подпалвач. Огънят е стопил камерите на фасада, сигналът за пожара е бил подаден от дежурния на рецепцията. Пожелали анонимност разказват, че до няколко дни ресторантът е трябвало отново да заработи с нов наемател, имало било заявки за няколко банкета до Коледа и Нова година.

Христо ХРИСТОВ