Известни лекари отново разкритикуваха действията на щаба за борба с COVID-1

523
в срещата, организирана от партия АБВ в Стара Загора

4.1% или 312 хиляди българи до момента са се срещнали с Covid-19. Смъртността в България от вируса е 0.04%. Тези данни оповести на среща, организирана днес от партия АБВ в Стара Загора, инфекционистът доц. Атанас Мангъров. Те са извадени на база изследвани лица във всички лаборатории в страната. От тях следва, че смъртността от коронавируса е съпоставима с тази от сезонния грип. В световен мащаб смъртността е дори по-ниска – 0.02%. Мангъров изрази недоумението си защо светът тръгнал в посока спиране на нормалната човешка активност. Инфекционистът за пореден път повтори тезата си, че коронавирусът не се лекува, а на болните просто им минава. „Това е вирусна инфекция, за която няма лечение. „Това, че някои хора лекували с 4 антибиотика вируса, са глупости“, бе категоричен доц. Мангъров.

На срещата присъстваха още лидерът на АБВ Румен Петков, лабораторният лекар от Русе д-р Георги Тодоров и д-р Николай Цуцумански – член на Изпълнителното бюро на АБВ. Д-р Тодоров изрази недоумението си от отказа на Националния оперативен щаб да излезе на дебат със свои колеги на тема мерки за борба с вируса и призна, че е комуникирал чрез есемеси с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но отрече те да са били обидни или заплашителни. Д-р Цуцумански изрази мнение, че конкретният брой на заразените с COVID-19 зависи от броя на тестовете. „Ако изследваме 100 души, ще имаме 4 случая, ако изследваме по 10 000, ще открием 400“, заяви той. Цуцумански посочи въвеждането на извънредно положение и затварянето на парковете и планините като най-големите грешки на правителството от месец март насам.

Председателят на АБВ Румен Петков отправи тежки обвинения към доц. Ангел Кунчев относно управлението на столичната Инфекциозна болница, където Кунчев е в борда на директорите. „Доц. Кунчев трябва да понесе отговорност като член на борда на болницата за трагичното състояние, до което е докарана Инфекциозна болница. Ако той има морал, трябва да се извини и да напусне постовете, които заема“, заяви Петков. Лидерът на АБВ взе отношение и по казуса със закупуването от страна на държавната Банка за развитие на 26% от Първа инвестиционна банка на цена от 200 млн. лв. По думите му това е грабеж, който ощетява българските данъкоплатци. „Ако се стигне до реалното заплащане на тези акции, ще стане ясно, че са откраднали 100 милиона от българите и са ги дали на банката. Трябва да е ясно, че тази кражба я извършва министър-председателят“, заключи Румен Петков.

Десислав ТЕНЕВ