Известен старозагорски учен освети с прояви „2 в 1“ тъмната за българина Индия

621

Не среща, а сблъсък (в добрия смисъл на думата) с Индия преживяха старозагорци, когато един от емблематичните заралии – доц. Васил Хаджиилиев – уважаван преподавател в Тракийски университет и председател на Съюза на учените в Стара Загора, представи „2 в 1“ – пътеписна книга и фотоизложба за екзотичната страна в рамките на възродените Есенни литературни дни. Тридесетте фотоса, свалени сякаш от страниците на списание National Geographic, се оказаха селектирани от 15 000, по думите на автора, а заглавието на изложбата – „Моята невероятна Индия“, говореше повече от всичко. И докато посетителите в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ахкаха пред завладяващите фотоси, един индуски принц, ведно със своята принцеса, се стягаше да представи книгата си „Намасте“.

Дошлите на презентацията старозагорци бяха препълнили залата в библиотеката (за жалост – през седалка заради коронавируса), но най-голямата изненада за тях беше, когато авторът на книгата и фотоизложбата доц. Васил Хаджиилиев се появи облечен в типично за индийците облекло и беше посрещнат с бурни аплодисменти и със ставане на крака. А характерният за екзотичната държава аромат създаваше още по-автентична атмосфера на…

Сладкодумния автор, който освен учен е и смел пътешественик, обясни пред публиката, че „намасте“ всъщност е индийски жест, който представя вярването, че има божествена искра във всеки един от нас. Жестът е признание от душевността на единия човек за душевността на другия. „Нама“ означава поклон, „ас“ – аз, а „те“ – теб. Затова буквалният превод на намасте е „аз се покланям на теб“. За изпълнението на намасте трябва да съберете длани пред сърдечната чакра, да затворите очи и да се поклоните. Възможно е да се изпълнява и с поставяне на ръцете пред „третото око“, като главата се навежда надолу и след това ръцете да се преместят надолу пред сърдечната чакра. Това е особено значим израз на уважение…

След тези встъпителни слова „индуският принц“ стартира своя увлекателен разказ за близката и далечна, за светлата и тъмната, за живата, но и… мъртва Индия. Стана дума за могъщи политици като Индира Ганди (идвала у нас 4 пъти), Рабиндранат Тагор, че и Людмила Живкова (посетила далечната страна 7 пъти); за великите Тhе Beatles; за автомобилния магнат Тата – един от най-богатите хора на земята; за обратната страна на чудото Тадж Махал – храм, сътворен от скръбта; за вечните жертвени клади по индийските реки; за Ганг; за неизброимите пози в Кама сутра, разбира се; както и за индийските сериали и ролята на… софийския партиен дом в тях!

Изречение след изречение, кадър след кадър…

В края на презентацията – обичайното: автографи и обещания за нови срещи. По-вълнуващи и винаги започващи с поздрава намасте!

Георги ГЕРЕНОВ