Ива Митева от партията на Слави пак е председател на парламента. Избраха я с подкрепата на ДПС

246

„Няма корумпирани партии. Има корумпирани хора. Започнете да търсите начин да си говорим“, заяви депутатът Георги Кадиев, който единствен гласува „против“

Новото 46-о Народно събрание днес се събира за първото си заседание. Звънецът беше ударен от Мика Зайкова от „Има такъв народ“, която произнесе и първата реч в пленарната зала.

За председател на парламента отново бе избрана Ива Митева от „Има такъв народ“. Тя заемаше поста и в рекордно кратко съществувалото 45-о Народно събрание.

Кандидатурата й бе одобрена със 137 гласа „за“ („Има такъв народ“, „Демократична България“,“Изправи се БГ! Ние идваме“ и ДПС ), един против и 99 „въздържал се“ (БСП и ГЕРБ).

Единственият гласувал против беше народният представител от „БСП за България“ от Старозагорски избирателен район Георги Кадиев. Той обясни, че вотът му не е личен, а е продиктуван от липсата на разговори на ИТН с останалите политически партии. Кадиев заплаши, че БСП може да направи същото и при гласуването за правителство.

Депутат подчерта, че избора на председател обикновено показва и как би бил гласуван един кабинет, но в случая от ИТН не казват какви са плановете им. Действително до последно не само не беше обявено публично, но и депутатите в парламента не бяха сигурни дали издигне „Има такъв народ“ ще издигне Митева за председател на парламента, припомня mediapool.

„Има такъв народ“ трябва да поемат инициативата. Тази липса ще доведе до провал и на този парламент. ИТН са победители, трябва да поемат инициативата. Липсата на говорене ще доведе ГЕРБ отново на власт. Трябва да започнем официални и завършващи със споразумение преговори. Да няма импровизации и изненади“, каза Кадиев.

По думите му БСП няма да подкрепи правителство на ИТН, ако няма преговори и не бъде разписан ясен договор за неговите приоритети. „Когато искаме кабелна телевизия, ние подписваме договор. Какво остава за подкрепа на правителство, което ще харчи по 60 милиарда лева всяка година“, добави той.

За председателския пост имаше още един кандидат – Кристиан Вигенин от БСП, но бе подкрепен само от социалистите. Той обаче бе избран за зам.-председател на Народното събрание. Този път зам.-председателят от ГЕРБ е Росица Кирова, която преди време бе изгонена от партията на Трифонов заради нейна среща с Бойко Борисов.

„Демократична България“ и формацията около Мая Манолова заложиха на същите номинации за зам.-председатели – от ДБ съпредседателят Атанас Атанасов, а от „Изправи се БГ! Ние идваме“- Татяна Дончева. От ИТН отново зам.-председател стана организационният секретар на партията Виктория Василева. И при ДПС нямаше изненади и зам.-председател стана Мукаддес Налбант.

На днешното заседание на НС станаха ясни и ръководствата на парламентарните групи:

Лидерът на групата на „Има такъв народ“ е Тошко Йорданов, а негови заместници са Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев

Лидер на групата на ГЕРБ е Десислава Атанасова, а зам.-председатели са Александър Ненков, Това Биков, Румен Христов

Лидер на групата на“Демократична България“ е Христо Иванов, а зам.-председатели са Надежда Йорданова, Цецка Бачкова, Владислав Панев

Лидер на групата на БСП е Корнелия Нинова, а зам.-председатели са Атанас Зафиров, Георги Свиленски, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Крум Зарков, Христо Проданов.

Лидер на групата на ДПС е Мустафа Карадайъ, а зам.-председатели са Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид

Лидер на групата на „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова, а зам.-председател е Николай Хаджигенов.

От парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обяви, че до 10-15 дни може да има редовно правителство след преговори с останалите групи.

„Не мисля, че в разговорите, които ще проведем с останалите колеги за посоката, в които би трябвало да тласнем страната, ще имаме сериозни различия – нито по темата за главния прокурор, нито за съдебната реформа, нито за унизителните пенсии на нашите майки и бащи“, каза Йорданов.

„Ако няма, вероятността да отидем на поредни предсрочни избори е голяма. Това не е недемократично“ , допълни Йорданов.

В началото на изказването си Йорданов направи лапсус и обяви, че ИТН очаква мандат от „президента Първанов“, който заемаше поста от 2002 г. до 2012 г. Това предизвика смях в залата, а Йорданов бързо се поправи и извини. „Наистина беше забавно“, каза той.