Иван Костов: След изборите ситуацията може да стане неуправляема

42

Бившият премиер заяви, че е пълен със страхове заради опасността от наслагване на три кризи

В интервю за БНР премиерът (1997 – 2001 г.) Иван Костов прогнозира висока вероятност от политическа криза преди редовните избори. Според него „тази криза би настъпила при съчетание между здравна криза, много голямата вероятност от невъзможност на болниците да приемат клинично болни случаи; икономическа криза със загуба на работни места и доходи и опасно ниско доверие на управляващите.

„Страховете ми са от наслагване на тези кризи…На площадите ще излязат силно пострадали и уплашени хора. В това отношение сегашното правителство ще бъде в по-лоша позиция от служебно правителство. Задачата на служебното е да проведе навреме честни избори, а не, без да има парламент зад гърба си, да се справя със здравна и икономическа криза“, коментира Костов.

Той прогнозира, че политическата криза може да продължи и след изборите, предвид очаквания състав на политическите формации в Народното събрание. Това е друга голяма опасност, която в най-лошия случай може да направи кризисните процеси следващата година неуправляеми.

На въпрос какъв съвет би дал на Бойко Борисов, Иван Костов отбеляза, че премиерът ще вземе своите решения предвид много обстоятелства – коалиционни партньори, собствената му партия. Последните проучвания показват, че той ще загуби способността да направи правителство след изборите. Той е в много трудна ситуация.

Костов отбеляза, че в момента няма политическа криза в строго научния смисъл на думата: правителствена – когато правителството е в оставка и няма друго; и политическа – когато парламентът не може да изпълнява повече функциите си и се разпуска, за да бъдат проведени избори.

Във връзка с протестите той коментира, че всеки протест носи промяна, защото е граждански. „За пръв път виждам толкова нагло и очевидно да бъде обсебен този протест от хора от олигархията, отбеляза емоционално Иван Костов и добави: от дубайския емигрант. „Такъв жалък начин да се прави на политик един олигарх. Хората трябва да внимават“, заключи Костов.

(СН)