Ивайло Вълчев от ИТН: Правителството между ГЕРБ и ПП-ДБ е рожба на безпринципна договорка

1321
Участниците в брифинга

Партията на Слави Трифонов се готви за първите си местни избори

„Записът от заседанието на ПП показа, че политиците гледат на държавата като на касичка. Записът демонстрира ясно, че страната е овладяна.“ Това заяви на брифинг в Стара Загора Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“. Заедно със старозагорския депутат Александър Вълчев, областния координатор на партията Тихомир Тенев и общинския Георги Христакиев четиримата коментираха актуалната политическа обстановка, както и предстоящите местни избори. Ивайло Вълчев определи договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставянето на кабинет като рожба на нещо твърде безпринципно. „Оставаме с впечатлението, че се конструира борд на директорите, а не правителство“, отбеляза той. Ивайло Вълчев обърна внимание, че от влизането си в 49-ия парламент от ИТН са настоявали за експертен кабинет от доказани специалисти. Според депутата Александър Вълчев най-притеснително в състава на правителството „Денков-Габриел“ е Асен Василев. Георги Христакиев допълни коментара за бъдещия кабинет, заявявайки, че на брака по сметка между ГЕРБ и ПП-ДБ кумуват чужденци.

От партията на Слави Трифонов заявиха участието си в местните избори наесен, които са първите за тях. На този етап обаче представителите на формацията не конкретизираха дали ще издигнат собствена кандидатура за кмет на Стара Загора. Решението за това ще бъде взето от актива на партията. Общинският председател на формацията в Стара Загора оповести обаче, че бъдещите съветници на ИТН ще гласуват в зала след своеобразно обществено допитване. За целта ще бъде разработена специална платформа, в която ключовите предложения ще бъдат подлагани на обстоен дебат от старозагорци. Георги Христакиев разкритикува структурирането и изпълнението на ВиК-проекта, който протича в Стара Загора.

„Има такъв народ“ ще работи за изграждане на втора връзка на Стара Загора с автомагистрала „Тракия“ при село Сърнево. По думите на областния координатор на ИТН и бивш народен представител Тихомир Тенев това ще даде важна перспектива и на региона около комплекс „Марица изток“. Той съобщи, че в резултат на активната политика, която представители на формацията са водели, е бил рестартиран проектът за четирилентов път между магистралата и Стара Загора. Не без лично негово съдействие през есента ще стартира и ремонтът на отсечката от Обручище до Мъдрец, за която местната общност направи няколко протеста през годините. „Не можем да развиваме региона без добра инфраструктура“, отбеляза Тенев. Бившият народен представител изрази съжаление, че редица политически партии гледат на комплекса „Марица изток“ като на територия, която трябва да бъде залесена с ВЕИ, а на съществуващите мощности като на скрап. „Въгледобивът трябва да продължи да се развива в рамка, която не е в противовес с нормите и законодателството на ЕК“, заяви Тенев. Той възрази срещу разделянето на терените на държавните мини и предоставянето им безвъзмездно на частни инвеститори. По думите на Тихомир Тенев липсата на яснота за бъдещето е най-големият проблем както за заетите в комплекс „Марица изток“, а също и за българската индустрия.

Живко ИВАНОВ