Зърнопроизводители с предупреждение: Готови сме дори да не засеем полетата, ако забраната отпадне

1165
Цветан Берберов

Срещу готвеното отпадане на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна ще въстанат редица сектори в родното селско стопанство. Това потвърди за „Старозагорски новини“ Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Новината за промяната в позицията на правителството буквално взриви производителите. Най-остра е реакцията от страна на Националната асоциация на зърнопроизводители и Българската аграрна камара, откъдето настояха, че готвените протести не само ще се случат, но и ще продължат до момента, в който всички искания не бъдат удовлетворени. На този фон в рамките на вчерашния парламентарен дебат по темата стана ясно, че между инициаторите на отпадането на забраната от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, кабинетът, който подкрепя предложението и ресорният земеделския министър има разминаване в позициите. Това призна лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Политическата класа не се съобразява с националните интереси на България и нейните производители“, категоричен е старозагорският стопанин Цветан Берберов. Той подчерта, че всички по веригата са поставени в изключително тежко положение. „Ние всеки ден сме на война с природата и държавата. След като липсва подкрепа от държавата – на война, като на война“, подчерта Берберов. Той разкри, че още от вторник сред стопаните има пълно единодушие за необходимостта от решителни протестни действия.

Земеделският сектор в страната повдига въпроса пред управляващите защо Полша, страна-членка на ЕС, ще удължи забраната, която беше въведена по-рано през годината. Опасението на стопаните в страната е, че с падането на ограничението за украинска продукция цените на слънчогледа, пшеницата, царевицата и др. рязко ще паднат. „Готови сме дори да не започваме сеитба на есенните култури, ако забраната бъде свалена, защото ще влезем в още по-големи загуби“, разкри настроенията сред своите колеги Цветан Берберов. Той отново предупреди, че държава, която не уважава интереса на своите производители, е обречена да внася продукция.

Срещу действията на земеделския сектор в страната застанаха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти. Те приветстваха намерението на държавата да свали ограниченията пред вноса на украинско зърно. От своя страна обаче Цветан Берберов коментира, че родните преработватели на практика от началото на месеца са отказали да купуват български слънчоглед. Зърнопроизводителят беше категоричен, че заетите в сектора не желаят подпомагане и субсидии, а адекватна цена, на която да реализират своята продукция. „Апелирам към разум на политическата класа, която е забравила откъде идва хлябът. Той идва от полето. Да, тази година може да дойде от чужди полета, но тогава догодина бурените ще обгърнат нашите земи“, предупреди Цветан Берберов. Той призова управниците да преосмислят решението си, тъй като в противен случай, по думите му, над 50% от стопаните са застрашени от фалит.

Живко ИВАНОВ