Зърнопроизводители закупиха респиратор от САЩ за УМБАЛ „Киркович“

1416

Членовете на Тракийския съюз на зърнопроизводителите са събрали над 40 000 лв. в благотворителна инициатива, която цели да подпомогне усилията на лекари и медицински специалисти. За целта зърнопроизводителите от Старозагорски регион вече са закупили модерен американски микропроцесорен респиратор, който ще предоставят за ползване в Интензивната клиника на старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Това разкри за медията ни председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Цветан Берберов. Общата стойност на респиратора, поръчан от зърнопроизводителите през българското представителство на голяма американска компания, специализирана в този сегмент, е 36 360 лв. Той е по-модерен от добре познатата китайска апаратура, обясни още Берберов. С останалите средства земеделските производители ще закупят защитни облекла, маски и ръкавици за Университетската болница. „Респираторът вече е платен и очакваме да бъде изпратен от САЩ към България. Заради глобалната пандемия обаче доставките се забавят, но това е разбираемо“, коментира Берберов. Известно притеснение сред стопаните буди фактът, че в момента ситуацията в Америка е изключително сложна и това може да забави пристигането на респиратора. До момента САЩ са най-засегнати от пандемията. В страната са установени общо над 215 хил. случая, а броят на загиналите надхвърля 5100. Само на 1 април над 22 000 американци бяха установени с коронавирус, а починалите в резултат на заразата достигнаха 884 души. „Независимо от това апаратурата вече е поръчана и когато и да пристигне, тя ще бъде предоставена от нас на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, увери Берберов. Закупеният респиратор е с гаранция и инженерна поддръжка в България, която ще улесни медицинските специалисти в работата с него.

Решението за събирането на средствата за подпомагане на старозагорската болница УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите взима в края на миналия месец. С оглед ситуацията стопаните решават, че всеки един член на организацията може да отдели по 10 стотинки за декар обработвана земя. По този начин се събират парите в размер на над 40 000 лв. На фона на благородната инициатива, която старозагорските зърнопроизводители стартират, идват думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който в свое интервю оприличи едрите стопани на „момчета по анцузи с трактори, които имат вили в Сен Тропе или Бахамите“. Коментарът си вицепремиерът направи във връзка с липсата на боб, леща и друга варива в момента у нас. „За съжаление, около 48 часа след тази наша инициатива дойдоха думите на Красимир Каракачанов. Не знаех какво да обясня на моите колеги. Това беше проява на неуважение. Ние сме разумни хора. Не искаме излишната полемика. Не подхожда на министър да изнася жълтини. Те нямат никаква стойност, особено в момент, в който всички сме притеснени. Ние мислим за това как да се съхраним, как да запазим своите семейства и в тази ситуация подобни изказвания са неморални“, сподели от своя страна Цветан Берберов. Само преди дни от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България излязоха с остра декларация срещу думите на Красимир Каракачанов.

Междувременно Цветан Берберов призна, че извънредната ситуация създава затруднения в работата, придвижването и доставките за зърнопроизводителите. Той обясни, че в първите няколко дни, след като в страната бяха въведени КПП-та в областните центрове, е имало някои разминавания. „Недоразуменията обаче бяха изчистени. Полицаите, които са на първа линия, проявяват разбиране, което е много важно за нас, защото въпреки пандемията ние продължаваме да работим и да произвеждаме“, подчерта Цветан Берберов. Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите не скри, че част от хората по селата изпитват притеснение от създалата се ситуация. „Място за паника няма. Нужно е обаче да подходим отговорно и спазваме мерките за сигурност, които бяха въведени в последните 3 седмици“, отправи апел към всички български граждани Берберов.

Живко ИВАНОВ