„Златната липа“ завърта от утре по 18 филма на ден в Стара Загора

722
С филма "Корсаж", разказващ впечатляващата история на австрийската кралица Елизабет, стартира "Златната липа" 2023 в Стара Загора

От утре, 27 май, започва филмовият маратон на 10-ото юбилейно издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2023. Тържественото откриване е насрочено за 17:30 часа, но филмовата програма ще стартира още в 11 часа в трите зали, в които ще се прожектират филмите през петте фестивални дни – голямата зала на Старозагорската опера, залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и залата на Културен център „Стара Загора“.

Червеният килим, по който ще минат официалните гости и първите зрители, вече е подготвен за постилане. Церемонията ще започне по традиция с празнично шествие по бул. „Митрополит Методий“ от сградата на Драматичния театър „Гео Милев“ покрай Съдебната палата до сградата на Операта. Шествието ще бъде водено от Военния духов оркестър под диригентската палка на капитан Цветомир Василев и красивите момичета от Клуба по латино танци, спортни и парадни мажоретки към общинския Център за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора с ръководител Деница Ганева.

На откриването ще бъдат куп известни български актьори като носителите на „Златна липа“ за цялостен принос в киното Васил Банов и Мария Статулова, Йоана Буковска-Давидова, Антон Радичев, Катерина Евро, Гергана Стоянова, носителката на „Златна липа“ за женска роля Ралица Стоянова, Радослав Владимиров, Биляна Казакова и Катя Казакова, Димо Алексиев и други любими лица от големия и малкия екран, с които техните почитатели ще могат да се снимат за спомен. Тук ще бъде и тазгодишният носител на специалната наградата на фестивала за цялостен принос в киното – страхотният актьор Любен Чаталов, както и почитаемото международно жури, което ще оценява филмите от конкурсната програма, водено от авторитетния кинорежисьор и документалист Адела Пеева. Тази година те са девет и всички са произведени през 2022 г. – „Васил“ – Испания/България, „Една хубава утрин“ – Франция, „Момче от рая“ – Швеция/Франция/Финландия/Дания, „Пролетно равноденствие“ – България, „Първият ден от моя живот“ –  Италия, „Сестри“ – Латвия, „Хляб и сол“ – Полша, „Ядрено-магнитен резонанс“ – Румъния.

Самата церемония в залата на Операта ще бъде водена от младия и талантлив актьор Севар Иванов. На сцената ще има много блясък, много музика и приятни изненади за вярната вече 10 години публика на „Златната липа“. След церемонията фестивалът ще бъде открит с копродукцията от Германия/Франция/Люксембург/Австрия „Корсаж“ (2022), режисирана от Мари Кройцер. Филмът разказва впечатляващата история на австрийската кралица Елизабет, която всички в Австрия с любов наричат Сиси. „Това е не само исторически и биографичен филм, но и много увлекателна и драматургично сложно поднесена история. Сигурна съм, че ще остави дълбоко впечатление сред публиката на „Златната липа“, коментира създателят на фестивала Магдалена Ралчева.

Съботният ден обаче в никакъв случай не се изчерпва с филма по откриването на фестивала – „Корсаж“. Веднага след него, посетителите могат да видят в Операта копродукцията на Франция и Белгия „В очакване на Боджангълс“ (2022), която започва в 21:00 часа или да се прехвърлят в зала „Библиотека“ за изключително любопитния френски филм „Цветовете на пожара“ (2022). Третото предложение за съботната вечер е гръцката лента на Мария Дуза „Чуй ме“ (2022), в който една от главните роли изпълнява българската актриса Йоана Буковска-Давидова.

През дневните часове селекцията на „Златната липа“ също предлага куп интересни заглавия, които могат да бъдат видени в програмата в сайта на фестивала https://thegoldenlinden.com/.

(СН)