Земеделският бранш въстана срещу властта и отпадането на забраната за внос от Украйна

1981

Близо 500 стопани със 100 машини се включиха в протеста в Стара Загора

Хиляди земеделски производители се включиха в днешния национален протест в страната. Недоволството на над 20-те организации в селскостопанския бранш у нас бе провокирано от решението на Народното събрание за отпадане на забраната за внос на продукция от Украйна. Срещу решението на управляващите въстанаха зърнопроизводители, животновъди, пчелари, представители на зеленчуци и плодове. Земеделска техника блокира или затрудни движението в 47 точки в България.

Близо 500 земеделски производители с около 100 единици техника взеха участие в протеста в Стара Загора, който започна в 10 часа на изхода на града в посока АМ „Тракия“. Присъстващите стопани от различни краища на областта бяха категорични, че отпадането на забраната за внос на продукция от Украйна създава сериозна опасност за техните бизнеси. Те определиха изказването на премиера Николай Денков, който сравни през уикенда производителите с терористи, като недопустимо. Исканията на земеделския бранш са за въвеждане на нова забрана за внос на украинска продукция, както и разширяване на нейния обхват. „Това, което политическата класа у нас направи, ще унищожи земеделието в България“, коментира Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той предупреди, че местната българска продукция залежава в складовете. По думите му към момента около 600 000 тона слънчоглед от стопанската 2022 г. все още не е реализиран, а новата реколта, прибрана преди месец, възлиза на над 2 млн. тона. Според данните на Националната асоциация на зърнопроизводителите количествата българска пшеница към момента са над 5 млн. тона. По повод срещуположната позиция на преработвателния сектор Берберов посочи, че в България има достатъчно количество местна продукция, която да задоволи нуждите им.

„Няма къде да си реализираме продукцията, ако бъде допуснат внос от Украйна“, обяви от своя страна Георги Калинчев – председател на земеделска кооперация в Старозагорска област. Той подчерта, че недоволството на стопаните не е за допълнително финансиране и средства. „Просто искаме да спре нерегламентираният внос“, допълни производителят. Някои от протестиращите определиха решението на Народното събрание, зад което застанаха групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, като национално предателство и заявиха решителност протестът да стигне до София. „България губи пазари през последната година, а продукцията ни се обезценява. Ние имаме високи разходи, защото изпълняваме изискванията на ЕС, а и рентите са високи. Ето защо себестойността на нашата продукция е по-висока от тази от Украйна“, обясни Цветан Берберов.

„Стоп на гаврата“, „Оставка“, „Протест“ и „Спрете вноса от Украйна“ бяха призивите, изписани на плакати, които протестиращите в Стара Загора издигнаха. Организаторите на недоволството разкриха, че техни колеги, тръгнали с трактори към мястото на протеста, са били спирани от служители на полицията и са им съставяни актове. „Независимо от всичко повече не можем да търпим. Ние искаме да бъдем чути. Трябва да защитим българското земеделие“, отбеляза Цветан Берберов.

Колоната със земеделска техника потегли към Казанлък, откъдето през Подбалканския път ще се насочи към София. Производители от цялата страна ще се съберат утре под прозорците на властта в столицата. Те са категорични, че протестът е безсрочен и ще продължи до момента, в който не бъдат изпълнени всички техни искания.

Живко ИВАНОВ