Земеделска техника за над 120 млн. евро показват на БАТА АГРО

182
По груби пресмятания на щандовете е представена модерна земеделска техника за над 120 млн. евро

Специализираното изложение край Стара Загора ще продължи до 20 май

163 фирми участват в тазгодишното, 14-о изложение БАТА АГРО край Стара Загора, което беше открито днес от министъра на земеделието Иван Иванов. Щандовете са разположени върху площ от 35 000 кв. м, като за пръв път е организиран и фермерски пазар за екосъобразна продукция, съобщи след водосвета, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, председателят на Българската асоциация на търговците с агротехника Даниел Минев. Особен интерес предизвика щандът на фирма, вносител на дронове за земеделието, където се предлагаха няколко разновидности от „птичките“, използвани най-вече за торене на големи площи от въздуха.

Определен интерес предизвика щандът на фирма-вносител на дронове за земеделието

Според представителя на компанията-вносител Росен Димитров от началото на годината минимум по две продажби седмично се реализирали, като закупилите преминавали и през кратък курс на обучение.

Изложението ще продължи до 20 май, организаторите са планирали във всеки един от дните да се провежда и тест-драйф на новите машини, някои от които са на цени от порядъка на близо 1 млн. евро. Никой не е в състояние да каже каква е общата стойност на представяната върху пистата на бившето летище Стара Загора механизация, но по най обща преценка тя надхвърля 120 млн. евро.

Комбайн с хедер от 13.8 м позволява бързото прибиране на зърното от големите масиви

По данни на агросектора през периода 2019 – 2021 година в България са били регистрирани нови 3227 колесни трактора и 4922 зърнокомбайна, само от началото на годината са били изплатени 5.2 млн. евро за нова техника, одобрени са били разходи на обновяване на парка в размер на над 892 млн. лв.

Христо ДИМИТРОВ