„Зелено-белите“ баскетдами – с ударна селекция за Сезон 2020/21

59
Радостина Димитрова и Деана Стояновска

Крилото на националния отбор на България по баскетбол Радостина Димитрова подписа договор с „Берое – Стара Загора“ и през новия сезон ще подсили „зелено-белите“. 25-годишната старозагорка се завръща у дома след повече от 5 години в „Монтана 2003“, където се утвърди като основна състезателка в отбора. В последния сезон тя записа 36 мача със средни показатели от 10.4 точки и 4.3 борби за 21 минути на терена. В кариерата си, освен за „Берое“ и „севернячките“, Димитрова е играла още за асеновградския „Асеновец“, сливенския „Тони 7“, бургаския „Нефтохимик“ и столичния „Левски“.

„Берое“ успя да привлече в състава си и гарда Деана Стояновска от силистренския“Доростол“, която е считана за един от най-големите таланти сред подрастващите баскетдами. Тя е на 16 години и е националка в своята възрастова група. Стояновска вече записа няколко двубоя и за „трикольорките“ до 19 години.

Освен това припомняме, че носителят на Купата на България по баскетбол при жените „Берое – Стара Загора“ наскоро привлече още две нови попълнения. През Сезон 2020/21 за тима ще играят Преслава Колева и Мария Делчева, които за последно се състезаваха за другия заралийски тим – „Локомотив“. И двете бяха част от шампионския отбор на България U20, спечелил преди година титлата в Дивизия B. През миналата кампания Преслава Колева записа средно по 11.7 точки и 7 борби за „железничарките“ в „А“ група и турнира за Купата, докато Мария Делчева се отчете средно на мач с по 8.5 точки, 3.6 борби и 2.4 асистенции.

Както вече стана ясно, „Берое – Стара Загора“ ще запази ядрото от български баскетболистки. В отбора остават Виолина Кочева, Гергана Иванова, Карина Константинова, Стефани Пендова, Петя Бояджиева, Теодора Динева и Жаклин Златанова. Идеята на наставничката Таня Гатева и „зелено-белия“ щаб е да се дава шанс и на някои от девойките в школата.

Петър ФИЛИПОВ