Здравният министър се захваща с райския газ

925

Флакони с парти-наркотика бяха открити при проверка в старозагорско заведение

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев ще инициира промени в действащото законодателство, обвързани с притежанието и употребата на диазотен оксид (райски газ), известен още като парти-наркотик. Предложението бе подкрепено на днешното заседание на Националния съвет по наркотични вещества, съобщиха от МЗ, цитирани от focus-news.

С промените ще се създаде възможност за изготвянето и поддържането на Списък с опасни за здравето вещества, в който ще бъдат включени вещества, които не могат да бъдат класифицирани като наркотични, но могат да окажат вредно въздействие върху човешкото здраве. Приоритетно в Списъка ще бъде включен диазотният оксид. По този начин продажбата, притежанието и употребата му ще бъдат преследвани от закона, въпреки че и в сега действащия Закон за здравето (чл. 54а) е посочено, че продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, е забранена, с изключение продажбата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Създаването на Списък с опасни за здравето вещества цели затягане на контрола при употребата и злоупотребата с диазотен оксид на територията на Република България, уточняват от МЗ.

Припомняме, че при съвместна проверка на полицейски служители, РЗИ и ОДБХ миналата седмица в питейно заведение в Стара Загора бяха открити 10 флакона с райски газ. След проверката питейното заведение се размина само с констативен протокол, който има предупредителен характер.

(СН)