Здравният министър: Заиграването с обществените страхове е престъпно

202

Заиграването с обществените страхове във връзка с коронавируса е престъпно, коментира на редовната пресконференция на щаба днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

„Наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата. От началото на епидемията мина почти година. Всички се преборихме с вътрешните си страхове. По-лош е другият страх, който се поражда от неверните новини, от фалшивите сайтове, от всички конспиративни теории, с които ни се налага да се борим ежедневно. Те бързо достигат до най-възрастните и там срещаме най-много трудности – как да убедим нашите баби и дядовци за това, че смисълът на спасението е именно ваксинирането“, заяви Ангелов.

Здравният министър отправи призив и към участниците в започващата предизборна кампания.

„Относно предизборната кампания – да, тя стартира. Събиранията на закрито са забранени със закон. Нашата цел винаги е била животът и здравето на хората. Затова ще помоля българските политици и вас, журналистите – нека отправната ни точка остане здравето, а не изборите. Изборите са месец кампания, идват, отиват си, случват се някакви промени – хората решават какво да се случи. Но нашата цел за решаване е за опазването на живота и здравето на всеки един човек. И да ги преведем през тази криза“, подчерта министърът.

Той посъветва всички партии и коалиции да водят предизборната си кампания колкото се може по-дистанционно, медийно, със срещи на открито и с по-малко присъстващи. Да се спазва дистанцията, да се носят предпазни средства.

„Епидемията съществува. Това е – разумът трябва да надделява в политическите послания“, добави министърът, цитиран от tribune.bg.