За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

105
Красимир Вълчев

За между 25-30% от децата, които днес влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин. Данните са косвени, но бяха изказани от министъра на образованието Красимир Вълчев, предаде news.bg.

Това означава с още по-голяма сила, че предучилищната подготовка – на 5 и 6 години, както и детската градина от по-ранна възраст – са изключително важни за подготовката за образование.

Министър Вълчев призна и друг проблем – нараства броят на децата, които идват от семейства с ниско образование. Той обясни, че двете тенденции водят до натрупване на дефицити и самоизключване на ученици. МОН отговаря на това с проекти за допълнително обучение по български език.

Затова и Министерство на образованието настоява на ранното привличане и оставане на децата в училище. Мерките, които институциите взимат са комплексни, включително и правилата за получаване на социални помощи, които влизат в сила от тази учебната година. Министър Вълчев подчерта, че вече и енергийните помощи са обвързани с посещението на децата в училище.

По отношение на днешния протест на учители със символично пиене на студена вода пред сградата на МОН, министър Красимир Вълчев посочи, че той е организиран и подкрепен от групите за протест срещу Стратегията за детето. Министърът изказа съжаление, че протестните изказвания бяха подкрепени и от опозицията и това прави протестът политически.

(СН)