За сбогом: Кабинетът на Кирил Петков затваря принудително „Брикел“

1240

Последното заседание на кабинета на Кирил Петков взе решението да затвори ТЕЦ „Брикел“ заради цитирам „умопомрачаващи“ нарушения.

Петков даде брифинг в МС заедно с вицепремиера и министъра на околната среда в оставка Борислав Сандов, като подчерта, че централата има 24 часа, за да приложи решението.

Сандов заяви, че има несъответствия с онова, което се вижда на терен и след проверка от две регионални инспекции, пожарна, лично негова и на премиера в оставка има сериозни нарушения, работа в несъответствие с нормите на екозаконодателството и с трудовите права.

Пожарната е установила 15 нарушения включително и наличие на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и е близка до обекти.

„Една авария може да доведе до екокатастрофа“, подчерта Сандов.

„Установихме, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време. Поради това ще наложим принудителна административна мярка затваряне“, допълни вицепремиерът. По думите му той лично е информирал Кирил Петков за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, с конфликт на интереси или потенциално опъване на „чадър“ върху предприятието през последните години. „Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване“, заяви Сандов.

„Нивата на серен диоксид на уредите ни достигнаха максимални нива и не можаха да измерят повече, защото емисиите бяха като при комина. Не може да работят в подобна среда. Такива предприятия трябва да бъдат спирани, докато отстранят нередностите“, заключи Сандов.

На въпрос за собственика на ТЕЦ-а Сандов каза, че за него това предприятие се представлява от т.нар. сламени хора, които съществуват някъде извън България. Собственикът на ТЕЦ „Брикел“ е Рой Кенеди, за когото никой нищо не знае, обяви Борислав Сандов. Той явно е подсигурен финансово, за да се подпише зад собствеността на това предприятие, като държи 100 процента от него. В същия момент всички знаят, че реалният собственик е Христо Ковачки. „За мен е недопустимо обекти, толкова важни за страната, да имат собственици, за които държавата нищо не знае“, заяви още Сандов.

Но и така не стана ясно защо в продължение на 7 месеца, откакто управляваше кабинетът „Петков“, досега не бяха предприети подобни крути мерки. И сега за сбогом се направиха на „герои“.

В материала е използвана информация от Тribune.bg