За пръв път от 20 години: УМБАЛ „Киркович“ посреща празниците с коледни бонуси

511
Проф. д-р Йовчо Йовчев

Екипът на най-голямата болница в Старозагорска област – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, е получил бонус в навечерието на коледните празници. Подобна добавка в лечебното заведение не е имало в последните 20 години. „Този бонус е резултат от внимателното управление на финансите на болницата през изминалите повече от 6 години. Успяхме значително да намалим и просрочията. Това се получава при стриктно спазване на финансовите правила за управление“, заяви по темата директорът на УМБАЛ „Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. За трета поредна година здравното заведение приключва на печалба. Тази година болницата се очаква да излезе на плюс с около 8.9 млн. лв. В изминалите 12 месеца на два пъти са били увеличавани трудовите възнаграждения. Анализ на заплатите предстои да бъде направен в началото на идната 2022 г., обясни Йовчев. По думите му УМБАЛ „Киркович“ е на второ място в страната в списъка по средно месечно възнаграждение при всички университетски болници.

Ръководството на болницата вече е планирало ремонтните дейности през идната година. Ще бъде извършена подмяна на отоплителна инсталация, която създава проблеми на болницата в студените месеци. През февруари ще стартират дейности по ремонти и реорганизация на спешното приемно отделение. Дейности са планирани и по обновяване на гинекологичната част на АГ клиниката. „Ръководството на болницата ще продължи политиката по подмяна на съществуващата апаратура със съвременна такава. Паралелно с това ще инвестираме в обучение на нашите специалисти за боравене с новата техника“, обясни проф. Йовчев. До февруари УМБАЛ „Киркович“ трябва да се сдобие с чисто нов скенер с тъч скрийн и Wi-Fi пренос на данни от изследванията. Университетската болница е закупила и два нови мобилни рентгенови апарата, които ще помагат за лечението на лежащо болни пациенти с COVID-19 и с дихателни инфекции. „Апаратите са изключително модерни и се управляват със сензорен екран, а данните бързо се предават чрез интернет връзка“, поясни директорът на областната болница.

УМБАЛ „Киркович“ посреща коледните празници с 41 пациенти, заразени с коронавирус. От тях 4 са настанени в реанимация, а 2-ма са интубирани. В резултат на спадащия през последните 2 седмици натиск в лечебното заведение ковид леглата са намалени до 53.

Живко ИВАНОВ