За пръв път в 70-годишната си история „Мини Марица-изток“ ще изнася въглища

1238
Добивът на въглища в "Мини Марица-изток" ЕАД за миналата 2021 г. е бил в рамките на 27 млн. тона

Износът за Сърбия няма да се отрази на доставките за централите от комплекса, обясни изп. директор инж. Илза Чинкова

Договор за износ на лигнитни въглища, с които ще работят две топлоцентрали в Сърбия, е подписан между държавното „Мини Марица-изток“ ЕАД – Раднево, и белградската компания „Виром груп“, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Илза Чинкова. Очаква се до няколко дни да бъде представен банковият акредитив и първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов, откъдето ще заминат за ТЕЦ „Никола Тесла 1“ и „Никола Тесла 2“ в близост до Белград.

Двете базови централи снабдяват с електроенергия почти половината територия на западната ни съседка, но след наводнение отпреди няколко години на рудник „Колубара“ изпитват сериозни затруднения със суровина. До сега е правен внос от Румъния и Северна Македония, обясни изпълнителният директор.

Договорът е за срок до 30 април догодина, като ще бъдат продадени 1.75 млн. т въглища. Договорена е била цена с малко над 9% по-висока от тази, на която трите топлоцентрали в комплекса „Марица изток“ сега изкупуват лигнитите (87.35 лв. /тон условно гориво). В договора има опция за удължаване на срока за действие, логистиката по извозването на количествата е в задълженията на фирмата-купувач.

През изминалите 70 години от разработването на източномаришкото въглищно находище за пръв път се осъществява износ извън страната, коментират от дружеството. Имало е периоди, когато въглища от трите рудника са били транспортирани за ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград и някогашната парова централа на отдавна закритото „Агробиохим“ – Стара Загора, но основните количества са били за топлоцентралите в комплекса и някогашната Брикетна фабрика край Гълъбово.

„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса „Марица изток“ досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техният износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса „Марица изток“. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива“, категорична е инж. Илза Чинкова. Тя припомня, че от 2005 година дружеството има сключен концесионен договор за добив на лигнитите, който е за 35 години. През 2021 година добивът на въглища от трите открити рудника е бил в рамките на 27 млн. тона.

Христо ДИМИТРОВ