За пореден път ЦИК ще определя състава на Районна избирателна комисия – Стара Загора

192
Част от участниците в консултациите

За пореден път парламентарно представените политически партии в Стара Загора не успяха да се разберат за състава на Районната избирателна комисия (РИК) за предстоящите на 2 април извънредни избори за 49-о НС. На проведените в неделя консултации в Областна администрация, ръководени от областния управител Иван Чолаков, участваха упълномощени представители на ГЕРБ-СДС, ПП „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България – Обединение“ и коалиция „Български възход“.

Този път препъникамъкът не беше секретарското място в РИК – Стара Загора, което избори назад беше оспорвано между БСП и ДПС, а зам.-председателското.

Според изборното законодателство РИК – Стара Загора, включва общо 17 души, от тях – един председател, двама зам.-председатели и един секретар.

По време на консултациите общинският координатор на ГЕРБ Емил Христов предложи за председател на РИК Теодора Крумова, а Шендоан Халит от ДПС предложи за секретар Междну Халид.

За зам.-председатели обаче бяха издигнати три вместо необходимите две кандидатури – на Кристиан Баджаков от „Продължаваме промяната“, на Милка Кърпачева от „БСП за България“ и на Десислава Калоянова от „Възраждане“.

При създалата се ситуация областният управител Иван Чолаков обяви, че решението за състава на РИК – Стара Загора, ще бъде взето от ЦИК.

В края на консултациите Чолаков пожела на представителите на партиите успех и заяви, че той и екипът на Областна администрация ще направят всичко възможно за осигуряването на честни, прозрачни и спокойни парламентарни избори.

Протоколът от консултациите за избор на състава на РИК – Стара Загора, бе подписан с особено мнение от коалиция „БСП за България“, партия „Възраждане“ и ПП „Продължаваме промяната“.

Областният управител Иван Чолаков (вляво) обяви, че решението за състава на РИК – Стара Загора, ще бъде взето от ЦИК

Медията ни припомня, че в петък служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на изборите за народни представители на 2 април. Одобрените средства са в размер на 87.7 млн. лева за отпечатване на избирателните списъци, изработването на необходимите изборни книжа и материали, отпечатването на бюлетините, логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет, възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии и компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

От публикувано решение на ЦИК стана ясно, че възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК в страната за изборите на 2 април са повишени спрямо предходните избори през 2022-а. За изборите райони с над 400 секции, какъвто е Старозагорският, новото месечно възнаграждение на членовете на РИК ще бъде: за председател – 1850 лева, за заместник-председател – 1750 лева, за секретар – 1750 лева, за член – 1600 лева.

(СН)