За втори път митрополит Киприан ще дирижира „Рилският пустинник“ на сцената на Софийска опера и балет

177
Митрополит Киприан с участниците в спектакъла на сцената на Софийска опера и балет

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира музикалната поема „Рилският пустинник“ на сцената на Софийска опера и балет. Спектакълът тази вечер е втори след световната премиера на 10 май и с него се отбелязват 70 години от възстановяването на Българската патриаршия.

Поетичната творба е създадена през 1937 година от писателя Тихомир Павлов. В нея се разказва житието на св. Йоан Рилски Чудотворец. Поемата остава в забвение, докато през 2022 г. композиторът и диригент отец Кирил Попов я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение да я възстанови. За диригент на спектакъла избира митрополит Киприан.

Веднага след него митрополит Киприан ще отпътува за Полша, където с Представителния хор на Старозагорска епархия „Св. апостол Карп“, с диригент Мария Денкова, ще участва в XLII Международен фестивал за православна църковна музика „Хайновка 2023“ в град Бялисток. По традиция изпълнителите ще се включат и в Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ в Поморие през юни.

(СН)